Folsav, az élet vitaminja

1941-ben fedezték fel ezt a vízben oldódó B9-vitamint. Szervezetünk nem tudja előállítani, ezért kizárólag az élelmiszerekből jutunk hozzá. A folsav a sejtosztódásban és a vérképzésben játszik fontos szerepet. Felnőtt szervezetnek napi 300 mikrogramm mennyiségre van szüksége belőle.

Különösen fontos a terhesség első heteiben, mert az idegrendszer kialakulásához és a gerincoszlop bezáródásához elengedhetetlenül szükséges. Tanácsos már a fogantatás előtt 3 hónappal odafigyelni a fogyasztott folsav mennyiségére, és pótolni, ha hiányzik. Mivel a táplálékban átlagosan csak 200 mikrogrammhoz tudunk hozzájutni, érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák: leveles zöldségek, müzli, tejtermékek, lazac, máj, hüvelyesek (bab, lencse).

Ha az édesanya szervezetében elegendő folsav van, 70-100%-kal csökkenthető a nyitott gerinc (spina bifida) veszélye. A nyitott gerinccel született csecsemőket a születés után azonnal meg kell operálni, de még a sikeres műtét után is kialakulhat inkontinencia vagy járási nehézség.

Nem csak kismamáknak fontos a folsav: tanulmányok bizonyítják, hogy jóvoltából megelőzhető a depresszió, a demencia, gyerekeknél a hiperaktivitás. Előnyös hatása van a vérkeringésre, a spermatermelésre, és csökkenti az allergiás tüneteket, lassítja a bőr öregedését.

A folsav a fentieken kívül megtalálható még az élesztőben, a körtében, dinnyében, a tojássárgájában, a gyógynövények közül a mentában, a rozmaringban és a szurokfűben.

Gondolatok: Nyelv