Hótaposó augusztusban

… avagy a kronotáplálkozás szabályai*

A helyes táplálkozás nem csak annyiból áll, hogy megfelelő ennivalót veszünk magunkhoz. Testünk biológiai óráját is tisztelnünk kell. Ha a megfelelő táplálékot esszük a megfelelő időben, az olyan, mint mikor jól felöltözünk a téli hidegben. Ha nem tiszteljük biológiai óránkat, az pont olyan, mintha hótaposót viselnénk augusztusban a strandon. Kronotáplálkozásnak hívják a dietetikusok ezt a jelenséget.

Francia reggeli helyett angol

Ugyanúgy, ahogy természetes, hogy  napközben vagyunk ébren és éjjel alszunk, az is természetes, hogy este kevesebbet kell ennünk, mint reggel, mivel a bevitt energia napközben könnyebben elég. Biztosan ismerik a régi mondást: reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz a koldusokkal. Azt is tudjuk, hogy a szénhidrátok sem egyformán szívódnak fel a nap folyamán. Szervezetünk reggel igényli a legtöbb energiát, az anyagcsere ilyenkor a legintenzívebb. Reggelire nem tanácsos tehát gabonapelyhet, mézet vagy lekvárt enni, mint ahogy általában tesszük. Inkább fehérjében gazdag tápanyagot vegyünk magunkhoz, mint az angolok: sonkát, sajtot, tojást. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem ihatjuk meg a kedvenc narancslevet reggelire, de hagyjuk ki a mézet, a brióst, a süteményeket.

4-kor csokit egyél, müzlit inkább este

Délután 4 óra felé érdemes egy darabka étcsokoládét bekapni, olyankor értékeli a szervezetünk a leginkább a benne lévő flavonoidokat. (Az étcsokoládé az alacsony glikémiás indexű táplálékok közé tartozik, de napi 2 kockánál többen ne egyenek belőle, mert sok kalória van benne!)

Estére viszont mértékkel fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket, müzlit, barna kenyeret, zöldségeket, melyek hosszú távon táplálják sejtjeinket.

Gyógyteákat lehetőleg éhgyomorra

Ne felejtsd: a gyógyteákat is reggel éhgyomorra ajánlatos inni (kivéve a nyugtató teafüveket, a hormonpótló és a bronchitis teakeverékeket, melyeket napközben kortyolgass, mert ilyenkor szívódik fel legjobban hatóanyaguk.


*Anne Dufour-Hélene Huret: Le régime antidiabete