17 810 féle növényt használunk arra, hogy gyógyítson bennünket

Ez egy nagyon érdekes cikk volt, amit megosztok most veletek. A szövegben említett Kew Gardens gyönyörű botanikus kertben tavaly jártam, mutatok néhány fotót, amiket Gyuri bácsi öccse, Szabó István készített.

És már megint egy adat arról, hogy a természet hátán élünk, és mégis, milyen ostobán irtjuk azt.

Mindenre kiterjedő vizsgálatokat végez az emberiség: a madarakat, a tengeri teknősöket, az erdőket és városokat, még az antibiotikumokat is elemezzük, de a növényvilág mostohagyerek a kutatásban.  Pedig a növények életünk minden területén fontos szerepet töltenek be: táplálnak és gyógyítanak bennünket, házakat építünk és ruhát készítünk belőlük.

Öreg fa a Kew Gardens Királyi Botanikus Kertben

Londonban, a Kew Gardens Királyi  Botanikus Kertben tartották meg a világ első olyan szimpóziumát, mely a növények állapotával foglalkozik. A jelentés összefoglalja, hogy mit tudunk ma a növényekről. Foglalkozik a növényeket fenyegető veszélyekkel mint pl. a klímaváltozás, a termőföld kizsigerelése, növényi betegségek . Javaslatot tesz a nemzetközi egyezményekre, melyekkel megakadályozható lenne a növények pusztulása.

Kew Gardens Királyi Botanikus Kert

A szakértők szerint az ún. szövetes, edényes vagy magasabb rendű növények* közül ma 391 000 fajt ismerünk, ezekből 369 000 virágos növény és 4979 károsan burjánzó faj. Minden évben kb. 1000 új fajt ismerünk meg, ezek főként 3 országból származnak: Ausztráliából, Kínából és Brazíliából.

A növények csak kb. egy tizedéről van valamilyen dokumentáció: ezeket azért tartjuk számon, mert használjuk őket valamire.

5000 növény táplál minket.

11 365 fajt építésre és textil készítésre használunk, mint pl. a fa, gyanta, parafa, gumi és színezékek.

17 810 féle növényt használunk arra, hogy gyógyítson bennünket

1621 fajból készül üzemanyag.

1300 növényt használunk élvezeti célokra, ide tartoznak a kábítószerek és a dohány.

2505 mérgező faj létezik.

Ahogy az állatokat, a növényfajok 21 %- át is a kipusztulás fenyegeti. Ebből 31 % -ot a mezőgazdaság, 13 %-ot az urbanizáció, 4 illetve 3 %-ot a klímaváltozás és a levegő szennyezettsége irthat ki.

Szarvas a Kew Gardens Királyi Botanikus Kertben

* azok a magasabb rendű növények, melyek szövetedényekkel rendelkeznek  a növényi nedvek keringése céljából