Így gyűjtsd a tavaszi kankalint + fotók

Mire jó a tavaszi kankalin? Például köhögésre vagy náthára. Ezeknek ugyan nincs most szezonja, de a növényt most lehet gyűjteni.

Ahol lakom, ébred a természet. A hegyekben mindig kicsit később, akár egy hónap eltérés is lehet a városhoz képest. A húsvéti ünnepet én  a kertemben ünnepeltem.

Majdnem így…

Kitakartam a rózsákat, megnéztem a kakukkfüvet, ami szemlátomást nem zavartatja magát, virgoncan zöldell a lehullott levelek alatt.

Nyílik a sárga tárnics is. Ilyenkor a legszebb, amikor a szigorú koreográfia szerint rajzolt levelek még friss zöldek. Később felnyurgul, virágot hoz, a levelek megcsúnyulnak. Védett növény, nem is nyúlok hozzá–a gyökerét használják gyomorkeserűkhöz.

Elgyönyörködtem a bújó tulipánokban. Imádom nézni, ahogy az avar alól minden erejével nyomakodik a napvilágra a levél, a bimbó, mérgesen, erőszakosan átfúrva a halott leveleket.

Aztán láttam, a kankalin most virágzik.

Szeretem ezt a kis növényt, annyira kecses a virága, és annyira hasznos gyógynövény.

Úgyhogy fogtam  a kosaram, elindultam leszedni a sárga virágokat.

Nem szapora munka ez. Egy jó órámba telt, mire összegyűjtöttem a környéken fellelhető virágokat.

Nézzétek a tökéletességét ezeknek a pirinyó, törékeny virágoknak, és ámuljatok a természet nagyszerűségén. Időjósnak is beválik—ha jön az eső, a kelyhek becsukódnak, napfényben újra kinyílnak.

Aztán kiterítettem őket. Így:

Egy tiszta vászonra, a legmelegebb szobában, árnyékban. Kell nekik vagy 3-4 nap, majd forgatom, de annyira szellősen vannak, hogy akár nem is muszáj.

És hogy mire lesz jó?

Gyógyteát főzök majd belőle.

  • Szíverősítőnek egy hétig kell napi egy csészével inni.
  • Köhögésre, megfázásra, amíg kell.
  • Köszvényre, reumára is kiváló hatása van, mert flavonoidokat, szaponinokat, karotinoidokat, illóolajat tartalmaz.
  • Nyugtatónak, altatónak napi egy csészével, lefekvés előtt igyátok.