Szedj csalánt, főzz belőle ebédet!

Szeretek főzni, minden nap készítek ebédet.  Ketten vagyunk a férjemmel, kis adagokhoz vagyok szokva, egyébként sem vagyunk nagyétkűek. A mennyiséget minőséggel szeretem pótolni, nem sajnálom az időt a pepecselősebb ételek elkészítésére sem.  Kísérletezni is szeretek.

Vejeim imádják a főztömet, ami a dolgok állását tekintve nagy bók :

  1. az anyósuk vagyok
  2. az egyik lengyel
  3. a másik kanadai

Tehát egész másfajta ételeken nőttek fel. Buzdítanak is, hogy írjak szakácskönyvet, hát, ezt még fontolgatom, nem holnap lesz, ha hozzá is fogok.

Legutóbbi ebédünk így készült: cikket írtam a csalánról a hírlevelünkbe, akkor bukkantam a receptre, amit aznap meg is csináltam.

Csalános quiche 2 személyre

A quiche (ejtsd: kís) francia tojásos lepény, gyakran készítem, amikor ebéd kapcsán és ötlet híján üvegessé válik a tekintetem.  Általában kész tésztalapot használok, mert kényelmesebb, gyorsabb. Nem vagyunk glutén- és semmilyen- érzékenyek és cukorbetegek sem, ehetjük a fehér lisztből készült mezei tésztát is, ha nem kapok teljes kiőrlésűt.

Hozzávalók:
1 maroknyi csalán
1 csészényi zöldborsó
vajas omlós tészta
2 tojás
só, bors
szerecsendió
bacon (ízlés szerint)

Tehát van egy tésztalapom, azzal kibélelem a piteformát. Villával megszurkálom, aztán elkészítem a belevalókat.

Zöldborsót főzök sós vízben, nem túl puhára.

Az utolsó 3 percben hozzáadom a megmosott csalánleveleket.

Nagyon fontos megmosni, a vadállatok ürüléke súlyos betegségeket terjeszt!

(A ház mögött szedem őket, a friss hajtásokat választom, amiknek még világos zöld a levele és nincs rajtuk virág. Kesztyűben szedem és fosztom le utána a szárról a leveleket).

Ha megpuhultak, leszűröm, tényleg csak pár perc kell.

Ha gazdagon akarom csinálni, akkor bacont pirítok, aki nem eszik ilyet, az készítse  enélkül, úgy is finom.


Közben 2 egész tojást felverek egy villával, hozzáadok egy löket tejszínt, sót, borsot, szerecsendiót.

A bacont, a borsót és a csalánt rászedem a formában lévő tésztára

ráöntöm a tojást.

Bedugom a sütőbe kb 30 percre,  180 fokon, alsó-felső lángon.

Nyáron a kertből szedett salátával esszük.

A salátaöntet nálunk nagyon egyszerű : só, olívaolaj, ecet vagy citromlé. Ha nagyon forradalmi akarok lenni, akkor argánolaj, só, ecet vagy citromlé. Ha nagy családi ünnep van, és senki nem vár kisbabát J , akkor fogok egy egész tojást (várandósok nem ehetik nyersen), hozzáadok egy gerezd préselt fokhagymát, citromlevet, mustárt, sót, borsot, az egészet beleteszem egy kis befőttesüvegbe, összerázom, ráöntöm a salátára.

Ezt ettük a csalános quiche mellé. Ami remekül sikerült, mi néhány tő csalán élete árán hozzájutottunk egy csomó ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez. Köszönjük csalánok!