Székrekedésed van? Így segítenek a gyógynövények

Minden tizedik ember szenved szorulástól.  Néha elég egy utazás, étrend változtatás, váratlan esemény, és bumm! minden megáll. A lassú bélmozgás miatt pang a bélsár, nem tisztul a szervezet, a megrekedt salakanyag pedig tele van méreggel. A krónikus székrekedés állandó fáradtsághoz, a nehéz székelés fájdalmas aranyér kialakulásához vezet.

Hogy hányszor van széklete valakinek, egyénenként változik. Ha valami miatt a szokásos ritmus megváltozik, a belek megtelnek, a táplálék útja megakad, az ürülés akadozik, nehézzé válik. Nőknél a menstruációs ciklus, a terhesség és a változó kor okozhat kellemetlen szorulást, de az ülő életmód, a stressz és főleg a rossz étkezési szokások mindnyájunkat érintenek.

Drasztikus hashajtó szerek az aloé, a szenna, a ricinus. Ezeket nem szabad folyamatosan fogyasztani, terhesség és szoptatás alatt pedig kifejezetten tilos. Mivel alhasi vérbőséget okoznak, vetéléshez vezethetnek, a szopó csecsemő pedig hasgörcsöt, vészes hasmenést kaphat.

Sokkal jobb azonban elkerülni a székrekedés kialakulását, mint hashajtókat keresni. Okos életmódbeli és táplálkozási szokásokkal tehetsz legtöbbet a megfelelő salaktalanításért.

Természetesen gyógynövényekkel is segíthetsz, méghozzá nem is keveset.

A bodza, a gyújtoványfű enyhe hashajtók, és nem szokik hozzájuk a szervezet. Este lefekvés előtt igyál egy csészével. Ezek a gyógyteák a bélmozgást gyorsítják, segítik a salakanyag áthaladását. A katángkóró az emésztést javítja, ezáltal gyorsítja a bélmozgást. Szintén napi egy csészével javaslok belőle.

Csalánlevelet teakeverék (tisztító tea) székrekedés ellen is hatásos.

A tisztító teakeverék is lazítja a székletet, amellett, hogy salaktalanítja az egész szervezetet.

(fotó: Wesniczky Zsófia )

Mit tehetsz még a szorulás ellen?

  • Igyál  eleget, napi 1,5-2 liter vizet vagy gyógyteát, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Egy pohár langyos víz ébredéskor, még jobb egy fél citrom levével, mozgásba hozza a bélrendszert.
  • Nagyanyáink tanácsa: minden reggel egyél egy evőkanál lenolajat, olívaolajat vagy búzacsíra olajat éhgyomorra egy kevés citromlével. Egy kanálnyi lenmag a reggeli müzliben könnyű székletet csinál.
  • Egyél több rostos élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget, salátát, gabonapelyhet, müzlit, teljes kiőrlésű kenyeret. Nagyon jó a zabpehely, szárított füge és aszalt szilva, a dió és mogyoró.
  • Kevesebb zsírt, fehérjét, fehér lisztet, cukros ételt egyél!
  • Unalomig ismételt tanács, hogy mozogj többet! Ha nem sportolsz rendszeresen, legalább gyalog mássz az emeletre, sétálj minél többet.
  • Az ásványi anyagok gyakran hiányoznak a szervezetből, pótold őket. Különösen a magnézium fontos a folyamatos bélmozgáshoz.
  • A székrekedés megszüntetésének másik módja a béltartalom térfogatának növelése, erre jó pl. a lenmag, mely a bélben megduzzadva székelési ingert kelt. Szintén jó a pektin tartalmú alma, melyet reszelve egyél, különben inkább hasfogó hatást vált ki.