Rólam

A bükki füvesember volt az én édesapám.

„A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni.”

Szabó Magda
Lopes-Szabó Zsuzsanna
gyógynövény szakértő, irodalom- és nyelvszakos tanár

Miskolcon, ebben a hegyek ölelte városban születtem június 30-án, az aratók ünnepén. Ha fiú lettem volna, Péternek hívnának.

Édesanyám családjában művészek, Jókai-kortárs híres író, elvetélt vagy kibontakozott festők és zenészek voltak-vannak. Édesapám családja a Felvidékről származik, nagyapám iparosember volt, dédapám délceg huszár. Lengyel, német, osztrák és ki tudja még milyen vér keveredik az ereimben, de pillanatnyilag magyarnak mondhatom a családunkat.

Bölcsész tanulmányaimat Debrecenben illetve Budapesten végeztem. Középiskolai tanárként  magyar, orosz és angol nyelveket oktattam.

Két gyermekem van, Anna és Zsófia, akik távol élnek tőlem, de akikkel szoros kapcsolatban vagyunk. Léa unokám 2017-ben született, Brüsszelben él, édesapja belga. Maja unokám 2016-ban született, testvére, Ida 2021-ben. Varsóban laknak, édesapjuk lengyel.

1997 óta élek tartósan külföldön, például Prágában, Portugáliában. Férjem portugál származású, ezért ott is otthon vagyok egy kicsit.

2004 óta dolgozom édesapámmal a gyógynövényes gyógyításban. Gyógynövényeket gyűjtünk és dolgozunk fel gyógyteákká. Legfontosabb célkitűzéseink a gyógyításhoz szükséges minőségi termékek és szolgáltatás biztosítása, a környezetvédelem és a korrekt munkahelyi környezet. Feladatunknak tekintjük a gyógynövények népszerűsítését és a népgyógyászat hagyományainak ápolását.

2011-ben természetgyógyász vizsgát tettem fitoterápia szakképesítéssel, kitűnő eredménnyel. Azóta dolgozom gyógynövény szakértőként, szakkönyvíróként, tanácsadóként ezen a területen.

Tőlem, neked, rólam, rólad

Ha meghallgatod, elmondom, hogyan vigyázz magadra, hogyan viseld gondját az otthonodnak és tágabb otthonodnak, a Földnek. A gyógynövényekhez értek, azokban hiszek, róluk sokat olvashatsz.

Gyakran utazom. Utam során elém hullanak –történetek, arcok -aranyrögök, melyeket meg kell tisztítani a sártól, hogy lássuk ragyogásukat. Ezekről is fogok beszélni, hogy segítsek észrevenni, a te utadat is szegélyezik aranyrögök.

Legfrissebb bejegyzések

Bocsánatkérés

Utcaseprő

Anyák napjára, egyszervolt édesanyámnak

A Facebook és az öregedés

Kennedy elnök után szabadon