Háztartási tanácsok megszállott Zöldeknek

Írta: / 2018. november 28.
Háztartási tanácsok megszállott Zöldeknek

Olyanoknak, mint jómagam. Elszánt újrahasznosító és környezetvédő vagyok. Nem a harcos fajtából, a szelídebb változatot képviselem.

Igyekszem takarékosan bánni a tisztítószerekkel, nem használok durva kémiai készítményeket, és palackos ásványvizet csupán azért vásárolok, mert a házunkban kizárólag esővizet használunk.

Magyarországon kb. 13 kg tisztítószert használunk évente és fejente (KSH adat, 2014), melyek többsége szennyezi ivóvizeinket. Egy tusfürdő 20-50 alkotóelemet is tartalmazhat, melyeknek egy része allergiát okoz, zavaróan hat hormonháztartásunkra vagy egyenesen rákkeltő hatású. Ezzel szemben a házilag készítettek

  • nem szennyezik sem a levegőt, sem a vizeinket
  • bőrünk jól tolerálja őket
  • nem károsak az egészségre
  • ráadásul pénztárcánkat is kímélik.

Kedvemre való kis brosúrát kaptam a helyi önkormányzattól, amit most megosztok veletek. Bevallom, a legtöbbje számomra is új: ma vásároltam meg a szappant, az illóolajokat, hogy el tudjam készíteni ezeket a termékeket. Szódabikarbónát, ecetet, sót már eddig is rendszeresen használtam. Remélem, az újak is beválnak!

Tisztítószerek a konyhában

Sütő: a langyos sütő falát szódabikarbóna és só keverékével dörzsöljük.

A mikrosütőbe helyezzünk egy pohár vizet, benne néhány csepp citrommal vagy ecettel. Forrás után könnyen letörölhetjük a sütő oldalát.
Vízkőoldás lehetséges ecet és szódabikarbóna keverékével. De az erősebb fajta háztartási ecet önmagában is hatékony.

A fritőz úgy tiszítható a legkönynyebben, hogy amikor üres, a belsejét beszórjuk liszttel, majd kitöröljük egy ronggyal vagy szivaccsal.

Hűtő szagtalanítást egy meghámozott, karikára vágott nyers burgonyával végezhetünk. Kávézacc is nagyon jó.

Mosogatószer: fél liter meleg vízbe keverjünk egy fél pohárnyi reszelt mosószappant, 1 evőkanál szódabikarbónát és fél dl ecetet.

Hűtő takarításhoz 2 dl meleg vízhez adjunk 2 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál citromlevet és 5 csepp citrom illóolajat.

Tisztítószerek a háztartásban

Lefolyó tisztító: öntsünk 1 dl szódabikarbónát a lefolyóba, utána 1 dl háztartási ecetet (vigyázat, nagyon habzik!) és a végén forró vizet.

WC fertőtlenítésre: alkoholban áztatunk kakukkfüvet, leszűrjük.

Zöld kozmetikumok

Tusfürdő: 2 dl (200 gramm) aleppoi szappan (olívaolajból babérolajjal készült szappan), fél l víz, 8 g levendula illóolaj, 2 evőkanál glicerin.

Sampon: 1 evőkanál citromlevet összekeverünk 2,5 dl aleppoi szappannal, 2 dl rozmaringos vízzel, 10 csepp ciprus és 5 csepp citrom illóolajjal.

Borotva – krém: 1 dl vízbe keverünk 1 dl aleppoi szappant, 1 mokkáskanál mandula-olajat, 2 csepp levendula illóolajat.

Deo spray: egy szóróflakonba töltjük 1 dl patikai alkohol, 1 dl rózsavíz, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5-5 csepp pálmarózsa, cédrus, citrom és grapefruit illóolaj keverékét. Használat előtt felrázzuk.

Lopes-Szabó Zsuzsa vagyok, a Gyuri bácsi lánya. Ez az én blogom, melyben nem csak gyógynövényekkel kapcsolatban olvashatsz, hanem utazásaimról, egészségről és gyerekekről is írok.