Csíkos ruhás barátaink, a méhek

„Ha nem volnának méhek, az emberiség 4 év alatt kipusztulna.”

Albert Einstein

A méhek porozzák be a világ növényeinek 80 %-át. Nélkülük nem teremnének a fák, nem virágoznának a virágok, nem lenne termése a kukoricának és a napraforgónak, nem volna lucernánk, repcénk, nem volna paradicsom, tök és hagyma, körte, cseresznye, de csalán és pitypang sem. Terméketlen lenne a föld.

A méhcsalád

A méhek világa csodálatos: egy méhcsalád több tízezer tagból áll. 3 kasztjukban a királynő foglalja el a legfontosabb helyet. Alattvalói a hímek és a dolgozók, akik gondoskodnak a kaptár építéséről és karbantartásáról, a betolakodók elleni védelemről (ezek a katonák), a szellőzéséről, a a lárvák táplálásáról (a dajkák)  és  a kaptár tisztaságáról.

Méhek a kaptárban

Apiterápia

A méhkaptár termékeit gyógyászati célokra is használjuk, ezt nevezzük apiterápiának (apis=méh). A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Rendkívüli antibiotikus hatása miatt sebgyógyításra, bőrbetegségekre (ekcéma, pikkelysömör) külsőleg használják. Rendszeres fogyasztása karban tartja a szívet, az erek falait, enyhe hashajtó. Védőréteget képez a gyomor falán, ezért gyomorhurut és-fekély, bélfertőzések, májbetegségek esetén nagy segítség.

A virágpor gazdag rostokban, segíti az emésztést, nagyon hatékony székletlazító.

A propolisz (a méhek „gyógyszere“) is fertőtlenítő: májgyulladás, légzőszervi betegségek, cukorbetegségből kialakult rétinopátia, magas vérnyomás gyógyítható vele.

A méhpempő (a méhkirálynő tápláléka) gazdag energiaforrás, csökkenti a magas vérnyomást, megszünteti a fülzúgást, szédülést azáltal, hogy tisztítja az erek falát.

Még a méhek mérge is gyógyító hatású: nincs reumás méhész! A méhcsípéssel kezelhető mindenféle ízületi betegség, az autoimmun betegségek és a szklerózis multiplex is.

Igaz mese

Ezekről a rendkívül szorgos és okos állatokról van egy igaz történetem : Angliában élt egy öreg méhész, aki halála közeledtével azt kérte a lányától, ha meghalt, menjen ki a méhekhez és mondja el nekik, hogy ő meghalt, nem tud tovább gondoskodni róluk. Apja halála után a lány eleget tett a kérésnek, végigjárta a kaptárakat, és mindenhol elmondta, meghalt a méhész. A temetésre, hiszik vagy nem, kirajzottak a méhek : a világsajtót bejárta a fotó, ahogyan a méhek ezrei ellepik a frissen hantolt sírt, így búcsúzva el barátjuktól.