A világ-(és családi) béke tuti receptje

Általában van határozott véleményem a dolgokról. Ha nincs, tájékozódom, majd hagyom ülepedni a beszerzett infót, aztán pár nap után szépen kiszűrődik a felesleg, és felragyog az igazság.

Persze most a COVID-19 miatt írom ezt, arról jutott eszembe. Mert olvasom, hogy vannak maszk-hívők és maszk-tagadók, mint ahogy vannak laposföld hívők és Holokauszt tagadók.

Én nem hiszem, hogy a Föld lapos, és elhiszem, hogy van COVID, azt is, hogy volt Holokauszt, sőt még azt is, hogy maszkot viselni tanácsos és hasznos.

De nincs bajom azokkal, akik nem ezen a véleményen vannak. Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy nekem van igazam, hogy nálam van a bölcsek köve.

A laposföld híveit meghallgatom. A maszk-tagadókat is meghallgatom, nem vitatkozom velük, joguk van ehhez, de nagyon messze állok meg tőlük. Ehhez meg nekem van jogom.

A világbéke titka ez. Vallási és etnikai véres háborúk, politikai csatározások okozója az, hogy egyik törzs/vallás/politikai párt/etnikai közösség hitte -hiszi azt magáról, hogy jobb mint a másik, hogy neki van igaza, és nem tudta – tudja meggyőzni a másikat erről. Pedig elég lenne tudni, elhinni, hogy így van, és hagyni békében a másikat is azt hinni, hogy mégis neki.

A családi béke kulcsa is ez. Ne akarj senkit meggyőzni az igazadról. Először is nem is biztos, hogy neked van igazad. Aztán meg az, akit meg akarsz győzni, pont annyira meg van róla győződve, mint te, hogy NEKI van igaza. Ebből semmi jó nem sülhet ki. Ráadásul, ha a családról van szó, olyan vitákba bonyolódhatsz, amiknek veszekedés, sértődés, harag a vége

Mert miért ne lenne mindegy, hogy hogyan kell kipakolni a mosogatógépet, az alsó fiókot kell-e kihúzni először vagy a felsőt. Miért nem mindegy, hogy a szemeteszsák száját egy csomóra kell-e kötni, vagy többre. Mi a különbség, ha a fogkrém a kupakjával lefele vagy felfele áll a tartóban. Hogy a teához a víznek addig kell-e forrnia, míg a vízforraló magától kikapcsol, vagy már picit előbb fel lehet önteni a teát. Hogy ott kell-e állni az automata kenyérpirító mellett, amíg megpirul a kenyér, vagy felesleges.

Nálunk ezek lehetnének a vita tárgyai, de már nem azok, mert én nem vitatkozom. A férjem még néha szeretne, de már nem tud ?, így csak sóhajtozni szokott. És így csend és béke honol nálunk, kivéve, amikor tényleg komoly nézeteltéréseink vannak, de akkor nem vitatkozni kell, hanem elmondani a véleményünket, de főleg!! meghallgatni a másikét.

Never complain, never explain – ne panaszkodj, ne magyarázkodj, ez az angol királynő jelszava.

Tanácsolom nektek is, fogadjátok meg. Meglátjátok, mennyivel élhetőbb lesz a világ.