A fűszerespolcról a gyógyszertárba

Az indiai kurkuma karrierje

Kevés növény tudhat maga mögött olyan gyors karriert, mint amilyet az utóbbi öt évben a kurkuma (latin nevén Curcuma longa) futott be. Az eredetileg inkább fűszerként ismert növény adja a „curry”por sárga színét, de tartósítószerként és textilfestékként is ismert Indiában. A hagyományos indiai orvoslás, az Ayurvéda már négyezer évvel ezelőtt (Kr. e. 1900) említést tesz a kurkumáról, mint sokoldalú terápiás aktivitással rendelkező gyógynövényről, melyet főleg tüdő- és emésztőrendszeri betegségekben, valamint fájdalom ellen alkalmaztak.

A legújabb orvosbiokémiai és klinikai vizsgálatok fényesen igazolták a kurkuma jó hírét. Ami napjainkban kétségtelenül a legnagyobb visszhangra talált az az, hogy mind a rák kialakulását és előrehaladását, mind az áttétek (metasztázis) képződését képes gátolni.

Ezt a szenzációs hatást azzal éri el a kurkumin, hogy antioxidáns és gyulladásgátló hatása mellett egy sor olyan jelátviteli molekula biologiai aktivitását képes gátolni, amelyek elengedhetetlen fontosságúak a ráksejtek működéséhez. A ráksejtekben a kurkumin sok esetben végül un. programozott sejthalált (apoptózis) vált ki. A sokoldalú hatásmechanizmushoz kedvező farmakológiai tulajdonságok is társulnak, humán klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a kurkumin alkalmazásának gyakorlatilag nincsenek toxikológiai határai: három hónapon át napi 12 g/nap adagban nincs semmilyen káros mellékhatása. A kurkumin egyetlen kedvezőtlen tulajdonsága rossz vízoldékonysága, amely szájon át való alkalmazás esetén a bélcsatornán kívüli, szisztemikus hatás elérése szempontjából negatív.

Joggal elmondható tehát a címben jelzett állítás, hogy a konyhai polcról a kurkuma átkerülhet az őt talán jobban megillető helyre, a gyógyszertárak polcaira.

Dr. Ádám Attila L.
biológiai tud. kandidátusa


Forrásmunkák:

Aggarwal et al. (2007): Curcumin, the Indian solid gold. Adv. Exp. Med. Biol., 595:1-75.
Surh, YJ, Chun KS (2007): Cancer chemoprevention effects of curcumin. Adv. Exp. Med. Biol., 595: 149-72.
Sharma et al. (2007): Pharmacokinetics and pharmacodinamics of curcumin. Adv. Exp. Med. Biol., 595: 453-70.
Svoboda R. Lade, A. (1995): Tao and Dharma. Chinese Medcine and Ayurveda. Lotus Press, USA, p. 183.