Fehér fagyöngy  (Viscum album)

Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, félparazita, örökzöld növény.

A gazdanövényen gömb alakban függ, melynek átmérője akár 3 méteres is lehet. Magassága elérheti az 1 métert, kora a 70 évet. Termése fehér, borsónyi nagyságú, ragadós, áttetsző bogyó, november-december hónapban érik.  Az emberre mérgező, de a cinke, énekesrigó szívesen csipegetik.

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűzlányok tartottak tiszta fehér vásznat, ebbe hullott a fagyöngy, melynek a földdel sem volt szabad érintkeznie. A tölgyfáról gyűjtött fagyöngyöt ritkasága miatt igen nagyra értékelték a kelták, a kelta újév ötödik napján gyűjtötték januárban.

A germán harcosokat sebezhetetlenné tette, a bölcső fölé akasztott fagyöngy megvédte az újszülöttet a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. Ha a fiatal lány Szent Ivánkor a párnája alá tett egy fagyöngy ágat, megálmodta, ki lesz a férje. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma. Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást. Ez a megbocsájtás és szeretet gesztusa, mely egy skandináv legenda nyomán született..

Gyógyhatásai

Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Seb,- pl. orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk. Javítja az immunrendszer működését.  A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

Gyógytea:

A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. A szárított növényből 3 grammot, egy csapott evőkanálnyit leöntünk 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 2 órán keresztül lefedve áztatjuk.  Hidegen vagy langyosra melegítve lehet fogyasztani lehetőleg étkezés előtt.

Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra.

Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt.

Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor éhgyomorra,

Méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül

Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.

Gyógybor:

40 gramm friss fagyöngyöt 1 liter édes fehér borban áztatunk 10 napig szobahőmérsékleten. Leszűrjük, napi egy pohárnyit fogyasztunk belőle étkezés előtt, a nap folyamán kétszerre elosztva.  Kúraszerűen évente kétszer-háromszor, egy-egy alkalommal havi 15 napon keresztül.

Külsőleg:

Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.

Kutatások

Rosszindulatú betegségek gyógyításában már a híres svájci orvos, Rudolf Steiner (1861-1925) is használta. Legújabb németországi kutatások szerint a fagyöngy citosztatikus (sejtvédő) és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja az áttétek kialakulását.