A magyarok szent fája a DIÓ.

Számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe. Levelei növekedésgátló vegyületeket építenek fel, ezeket az eső lemossa a talajra. Így gondoskodnak a diófák arról, hogy lombkoronájuk alatt ne nőjenek, szaporodjanak saját gyermekeik.*

A dióból készül sütemény, olaj, fogtisztító paszta, a fájából bútor, ékszer. Gyógynövénynek is kiváló, mert minden része gyógyító erővel rendelkezik. A nép ősidők óta használja rák ellen. A dió termésében számos vitamin és ásványi só található: magnézium, foszfor, vas, kálcium, cink, B9, B6, E és A vitamin.

Diólevél gyógytea

A leveléből készült teának fertőtlenítő, vértisztító és vércukorcsökkentő hatása van. Székrekedés, emésztési problémák esetén használjuk. Cukorbetegek házipatikájában nélkülözhetetlen. Gyógyítja a diabéteszes lábon keletkezett fekélyeket, sebeket. A szem külső mosogatása a diólevél teájával oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat, javítja a látást. Hajhullás, fejtetvesség ellen is használhatjuk.

A diólevelet  június végétől gyűjtjük. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.


* Jéki László: A bölcs diótól a pesto mártásig