A legtöbb cukorbeteg Indiában van

Az orvostudomány mérföldes léptekkel halad a felfedezések útján. Szinte mindennap hallunk egy újabb eredményről: Dolly, a klónozott bárány akkora sajtófigyelmet kapott, mint némely Hollywood-i sztár, létezik génsebészet, csontvelőátültetés, mindennapos dologgá vált a lézerrel történő operáció.

A nem gyógyítható betegség

Talán ezért állunk olyan értetlenül a tény előtt, hogy egy olyan népbetegség, mint a cukorbetegség, mely már az ókorban is ismert volt, még ma is rejtély az orvosok számára. Nem tudják, mitől alakul ki, nem tudják gyógyítani.. Pedig a világon 300 millió cukorbeteg van, és ez a szám 2030-ra megduplázódik. Percenként 6 ember hal meg a cukorbetegség által okozott szövődmények következtében.

A cukorbetegség definíciója a következő: olyan komplex  anyagcserezavar,  amelynek hátterében részleges vagy teljes inzulinhiány áll, s amelyet változó expresszivitással megjelenő kisér és/vagy nagyérkárosodások kísérnek.*

Afrikában sokat esznek az emberek?

Tehát anyagcserezavar. Nyilvánvaló: sokat eszünk, keveset mozgunk, helytelenül táplálkozunk. De akkor mivel magyarázható az a tény, hogy a fekete kontinens, Afrika országaiban a cukorbetegek száma a mai 7 millióról 18 millióra fog nőni 2030-ra? Hogy egyedül Etiópiában, ahol a lakosság legnagyobb része éhezik vagy alultáplált, és viszonylag kevés időt tölt a tévé és a számítógép előtt, ez a szám 796 ezerről 1 820 000-re nő majd? A fejlett országokban, mint pl. Norvégia, a növekedés mérsékelt: 130 ezerről 207 ezerre jósolható.

A középmezőny

Szerencsére Magyarország is a középmezőnyben foglal helyet, bár ma már 800 ezerre becsülik a cukorbetegek számát, a várható növekedés 20 %-os. Bulgáriában, amely  viszonylag szegény ország, csökkenő tendenciát mutatnak a számok: 472 ezerről 458 ezerre esik majd vissza a cukorbetegek száma. A szintén szegény Indiában viszont 31 millióról 79 millióra ugrik a következő 25 évben **–úgy tűnik, nincs logika a statisztikákban. Pedig a számok sohasem tévednek- csak talán mi nem tudunk olvasni belőlük?


* Diabetes Mellitus –a gyógyszerészi gondozás alapelvei. Galenus kiadó Budapest, 2005, 17. old.  

 **A Világegészségügyi Szervezet (WHO) adatai