Gyulladáscsökkentő táplálkozás

Elhízás, cukorbetegség, ízületi fájdalom, álmatlanság, ekcéma, Alzheimer, Crohn: mi a közös bennük? [i] Töltsd ki a tesztet, megtudhatod, mennyire vagy veszélyben.

Ezeket a betegségeket gyulladás okozza.

A gyulladások két fajtáját különböztetjük meg: a heveny és az idült gyulladást.

Előbbi gyors lefolyású, lokalizált, azaz egy helyen jelentkezik, a test védekező reakciója a baktériumokra, vírusokra, fizikai sérülésekre. Ismérvei a pirosság, duzzanat, melegség, fájdalom. Ahogy Aulus Cornelius Celsus római kori orvos írja:

Notae vero inflammationis sunt quatuor: rubor et tumor cum calore and dolore

Az idült gyulladás az újabb teóriák szerint nem következménye számos betegségnek, hanem épp ellenkezőleg, az okozója. Az eredetileg pozitív, immun védekező reakció betegségbe fordul.  Alattomosan dolgozik, nem okoz fájdalmat, akkor jelentkeznek a tünetek, amikor már kialakult a betegség. 

Mi ennek az oka?

A heveny gyulladást azok a pro-gyulladás citokinek (ún. jelzőmolekulák) idézik elő, amelyeknek ez a feladatuk. Az anti-gyulladás molekuláknak pedig az a dolguk, hogy ellenőrizzék a folyamatot, és ha a betolakodót legyőzte a szervezet, akkor megállítsák a gyulladást. Ha a gyulladás hosszú hetekig, hónapokig tart vagy nem múlik el,  annak az az oka, hogy a szervezet védekező mechanizmusa nem jól működik. A „fék” nem tudja többé fékezni a gyulladást, az immunválasz túlzott, állandóan működik és kontrollálhatatlan.

Hogyan lehet védekezni?

Nincs új a nap alatt: az életmód, a táplálkozás a titok. A cukor, feldolgozott élelmiszerek, (pl. pizza, sós kekszek, csokoládé, ipari müzli, cukros üdítők, fagylalt, sütemények) finomított liszt, „rossz” zsírok és olajok, túlzott kalóriabevitel- vagyis a modern táplálkozás legtöbb eleme káros az egészségre és krónikus gyulladásokat okoz a szervezetben.

pH érték

A pH (pondus hidrogenii) érték egy adott oldat kémhatását (savas vagy lúgos) mutatja. A savas hatás sajnos sokkal erősebben éri a szervezetünket, mint a lúgos, pedig az egyensúly létfontosságú. Legerősebben savasító élelmiszerek a húsok és halak, a tojás, a sajt, a kávé, tea, alkohol, a finomított élelmiszerek és a finomított olaj.

A helyes sav-bázis egyensúly megtartása az egyik legfontosabb feladat. Lúgosító hatásúak a zöldségek és gyümölcsök, a csírák és a fűszerek, a mandula, a mogyoró és az algák.  Savcsökkentő gyógyteák készíthetők a kamillából, fehér akácvirágból, fehér árvacsalánból. Kiváló savcsökkentő az almaecet, a szódabikarbóna és a citrom.

Ómega 3-ómega 6

Mindkét telítetlen zsírsav nélkülözhetetlen számunkra, mégsem tudja a szervezetünk előállítani, a táplálékkal szerezzük be őket. Az ómega 6 elősegíti a gyulladásokat, az ómega 3 gátolja. Arányaiban sokkal több ómega 3-at kéne ennünk, mint az tesszük: 4:1 arány az ideális, azaz legfeljebb 4 ómega 6 jusson 1 ómega 3-ra. Ehelyett a mai táplálkozásunk 14-20: 1 arányban tartalmaz ómega 6-ot! Vagyis előidézi a gyulladásokat.

Ómega 6-ban gazdag a napraforgó-, a szója-, a kukoricaolaj, az „ipari” húsok, azaz a szójával, húsliszttel, adalékokkal táplált állatok húsa, a nagyipari tojás,– vagyis rengeteg, napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszer.

Az ómega 3 karban tartja az idegrendszert, csökkenti a gyulladásokat, rugalmassá teszi a sejteket. Nagy mennyiségben található a zsíros halakban, a len-és chia magban, a sárgarepce (camelina) olajban.

Van még az ómega 9 zsírsav, melyet a szervezet is elő tud állítani más zsírsavból. Ennek a jótékony hatása hasonló az ómega 3-éhoz: segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, megköti a gyulladást-rákot okozó szabadgyököket.

Ha kitöltöd ezt a kis tesztet, megtudhatod, mennyire vagy hajlamos a krónikus gyulladásra.


Mennyire vagy hajlamos a krónikus gyulladásra?

Ízületi-, izom-, hasi fájdalmat érzek nyilvánvaló ok nélkül

Gyakran vagyok beteg, egyik fertőzés jön a másik után

Emésztési zavaraim vannak (székrekedés, hasmenés, puffadás, reflux stb.)

Étel intoleranciám van (laktóz, glutén stb.)

Allergiás vagyok (szénanátha, asztma)

Bőrproblémám van (ekcéma, pikkelysömör, pattanás)

Túlsúlyos/elhízott vagyok

A hasi tájékon zsírpárnák vannak

Stresszes, ideges vagyok

Fáradt vagyok és rosszul alszom

Depressziós, ideges vagyok, nehezen tudom fékezni az érzelmeimet, nem tudok koncentrálni

3-nál több cigarettát szívok naponta

Napi 2-nél kevesebb gyümölcsöt eszem

Napi 2-nél kevesebb zöldséget eszem

Heti 2-nél kevesebb zsíros halat (szardínia, lazac, makréla) eszem

Feldolgozott élelmiszert (chips, sült krumpli, sütemény) eszem

Napi 1 liternél kevesebb vizet iszom

Cukros ételeket, üdítőket, gyümölcsleveleket iszom

Sok húst és sajtot eszem naponta

Heti 5 óránál többet sportolok


[i] Laëtitia Proust-Millon : Alix Lefief -Delcourt : L ‘alimentation anti -inflammatoire (Leduc éditons 2018)