Egy középkori svájci falucskában Alien szobrok

Ma Gruyère-ben jártam.

Ez egy kis falu Svájc francia nyelvterületén,

 a sajtjáról híres.

A sajtkészítés a tej begyűjtésével kezdődik. 30 tehenész szállítja a sajtüzembe az alpesi tehenek tejét egész évben. Egy év alatt 6 millió liter tejet hoznak be, amiből 500 tonna sajt készül.

Egy tehén naponta 100 kg füvet legel és rá 85 liter vizet iszik meg, ebből kb. 25 liter tejet termel. 12 liter tejből lesz 1 kg sajt. A gruyère-i sajtkorong  35 kg-os, ehhez 400 liter tej kell.

A tejet hatalmas, 4800 literes tartályokban melegítik, ezekből 4 van, egy-egy tartályból 12 sajtra való anyag kerül ki.

A sajtkészítés menetét üvegtáblákon keresztül, felülről lehet látni. A nagyon modern üzem sok turistát vonz, ma éppen egy francia csoport volt a Loire völgyéből. A látogatás azzal kezdődik, hogy kap az ember egy audioguide-ot, a sok beállítható nyelv között szerepel a magyar is.

Sok mindent meg lehet tudni a tehenekről, az illatos alpesi füvekről, a sajtkészítés rejtelmeiről. A látogatás interaktív, lehet szagolgatni pl. a kakukkfüvet, a belépődíj magában foglal egy darabka sajt kóstolót, és van kvíz, ahol próbára lehet tenni a memóriát.

A falu maga a vár köré épült, kicsit távolabb van a sajtüzemtől, a hegy tetején, háttérben az Alpokkal. Olyan szerencsénk volt, hogy épp alpesi kürtön játszottak a téren, a falu közepén.

Azt meghallgattuk, és utána el is beszélgettünk az egyik kürtössel. A tarisznyáját engedte lefényképezni.

Később a falnak támasztott kürtökről is csináltam egy fényképet.

Az egész falu várral együtt bejárható egy óra alatt. A vár lábánál az Alien című sci-fi film figuráit tervező H R Giger szobrai láthatók.

És van múzeum is, meg egy igazán hátborzongató kávézó.

Furcsa volt az ellentét a múltban gyökerező népviselet, a kürtök után a fantasztikus fémszobrokat látni. Múlt és jövő egyszerre van jelen ebben a bájos középkori falucskában, az Alpok lábánál.