Vashiány: a megoldás nem a spenót

Gyakori, de alul diagnosztizált probléma, minden ötödik nő érintett.

A megoldás nem a spenót.

Mi okozza a vashiányt?

A vasnak az oxigént szállító vörös vérsejtek képzésben van pótolhatatlanul fontos szerepe. Hiánya adódhat abból, hogy nem jut be elegendő a szervezetbe vagy abból is, hogy túl sokat veszítünk belőle pl. bőséges havi vérzések alkalmával, túlzott mértékű sportolással.

Vashiányt okozhat a vérző aranyér vagy az apró bevérzések a bélrendszerben, ami daganatra vagy más rendellenességre utalnak.

A vashiány lassan alakul ki és sokáig észrevétlen marad. Tünetei nem egyértelműek, (fáradtság, töredezett haj, idegesség, „ideges láb”) más betegség jelei is lehetnek.

A vashiány kezelése

A vashiány kezelése sem egyforma minden páciensnél. A vas önmagában mérgező anyag, a szervezet azonnal átalakítja ferritinné, ami egy fehérje molekula és megköti, a májban és a lépben tárolja, majd adagolja a vasat. Vannak vashiányos betegek, akiknél ez a mechanizmus rosszul működik, tehát hiába jut elegendő vas a szervezetükbe, az nem hasznosul.

A felszívódást lassítja a napi két csészénél több fekete tea, feketekávé illetve a rostos élelmiszerek túlzott fogyasztása.

A vashiány egyik fajtája nem okoz vérszegénységet, ilyen esetben a hemoglobin szintje megfelelő. A vashiányos vérszegénység esetén a hemoglobin szintje alacsony, ami a vörös vérsejtek hiányára utal.

Mindkét esetben gyógyszeres kezelést kap a beteg. Napi rendszerességgel, legalább 3 hónapig kell szedni a vastablettát. Ennek sajnos gyakran vannak nemkívánatos mellékhatásai: gyomorpanaszok, székrekedés.

A vashiányt a táplálkozással is lehet korrigálni.

A legtöbb vasat a marhahús, a máj, a belsőségek tartalmazzák. Vasban gazdag még a tojássárgája, zöldségek közül a lencse, a quinoa és a tofu. A sörélesztő, az étcsokoládé és a teljes kiőrlésű kenyér is nagy dózisú vasat tartalmaz. A vegetáriánus ill. vegán táplálkozás egyik nagy kihívása a vas pótlása. Előbbiek a tojásból és lencséből pótolhatják a hiányt, utóbbiaknál ez nehezebb, ráadásul a rostban gazdag táplálkozás lassítja a vas felszívódását. [1]

Gyógyteák a vashiány pótlására

A C-vitamin viszont elősegíti azt. Gyógynövények közül a csalán, a fekete ribizli és az erdei szeder levele tartalmaz egyaránt vasat és C-vitamint, tehát az ezekből készült tea vashiány pótlására és vérszegénységre is ajánlott. Naponta 1-3 csészével, a kívánt érték eléréséig.


[1] Laetitia Grimaldi, le Matin Dimanche 2 juillet 2023