Fogyjál éjszaka

Megint olvastam valami érdekeset.

A helyes étkezésről, az ételekről millió jó tanács jelenik meg a neten, újságokban. Ilyen-olyan zöldségek, gyümölcsök, csodadiéták, egész őszintén, már torkig vagyok ezekkel.

Mondják, hogy a kelbimbó- vegyük ezt példát-tele van hasznos vitaminokkal, rákmegelőző tulajdonsága van. Készséggel elhiszem. De mennyi kelbimbót kell ahhoz megennem NAPONTA, hogy ne legyek rákos? Akkor sem tudnék magamba gyűrni több kilónyit, ha szeretném. Pedig nem is.

Viszont vannak azért figyelemre méltó felfedezések. Ha tudtok angolul, figyelmetekbe ajánlom a BBC.com hírlevelét, ahol ezeket a jó dolgokat olvasni szoktam, fel lehet iratkozni. Ha nem tudtok, majd én írok róluk 🙂

A legutóbbi cikk arról szól, hogy mennyire fontos a testünk belső óráját követni. Nagyon röviden a lényeg: minden sejtünkben, mindegyikben! ketyeg egy biológiai óra, ami szabályozza a működésünket: hangulatunkat, hormonkibocsájtásunkat, vérnyomásunkat, immunrendszerünk működését, egyszóval mindent. Ezek egymással és (a szemünkön-agyunkon keresztül) a fénnyel is kapcsolatban vannak.

Cirkadián ritmusnak nevezik azt  a jelenséget, hogy a testünk a napfény-sötétség váltakozása szerint működik. Már az ősi kínai gyógyítás is tudta, hogy a testben az  energia a Nap mozgásával párhuzamosan áramlik.

A régi mondás: reggelizz, mint a király.. stb, sosem volt ennyire aktuális, mint ma, mondják a tudósok. Egy csomó betegség (obezitás, magas vércukor -és koleszterin szint, magas vérnyomás, vagyis cukorbetegség és érrendszeri betegségek) elkerülhető, ha követjük a testünk óráját.

Fontos, hogy elegendő ideje legyen a szervezetnek a regenerálódásra, és ezt éjjel teszi meg. Ha naponta 15 órán keresztül tápláljuk, akkor sosem ér a végére a feladatnak. Nem lehet az autópályát javítani, ha megy rajta a forgalom, mondja  a cikk.

Tanács: legalább 12 órát hagyj neki pihenni. Ez azt jelenti, hogy este 6 után már semmit ne egyél. És 3 után már csak keveset és könnyűt. Ha a napi kalória legnagyobb részét este fogyasztjuk, két és félszer többet hízunk, mintha bőséges reggelit ennénk és sovány vacsorát. És ez nem azért van, mert “este már nem tudjuk elégetni”. Hanem mert összezavarjuk a szigorú rendet a testünkben

Eredmény:  ideális testsúly, testsúlycsökkenés, jó egészség.

Nagyon jó hír, hogy a fent említett betegségekre is jó hatással van ez a fajta étkezés, ételmegvonás, akár visszafordítható is lehet néhány könnyebb eset.

Olvassátok el a teljes cikket


Forrás: http://www.bbc.com/future/story/20190304-how-meal-timings-affect-your-waistline

Virginie