Adókedvezményt vehetnek igénybe a cukorbetegek

Írta: / 2018. november 30.
Adókedvezményt vehetnek igénybe a cukorbetegek

Sokan nem tudják, hogy a cukorbetegség adókedvezményre jogosít. A 15/1990. SZEM rendelet pedig kimondja, idézem:

1. § (1) Az adóalapot csökkentõ kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minõsül az 1991. évi XC. törvény 3. §-ának 20. pontjában foglaltakon túl:

hh) az endokrin és anyagcsere betegségek: inzulinos és II. típusú diabetes, Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedõ;

Az SZJA törvény szerint:

40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az errõl szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdõ napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév elsõ napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelõ összeg (személyi kedvezmény).

Ez a kedvezményre való jogosultság a mai napig is fennáll. Mielőtt igazolást kérnének kezelőorvosuktól, informálódjanak előbb az adóhivatalnál.

Lopes-Szabó Zsuzsa vagyok, a Gyuri bácsi lánya. Ez az én blogom, melyben nem csak gyógynövényekkel kapcsolatban olvashatsz, hanem utazásaimról, egészségről és gyerekekről is írok.