Gondoltad volna? Jobban hízunk a szacharintól, mint a cukortól

Sokáig úgy gondoltuk, a mesterséges édesítőszerekkel kalóriát takarítunk meg, tehát megelőzhetjük velük az elhízást.

Egy legújabb kísérlet szerint tévedtünk.

Amerikában, Indiana állam egyik egyetemén patkányokkal végezték a következő kísérletet: egyik csoport kísérleti állatnak szacharinos joghurtot adtak, a másik csoportnak ugyanannyira édes cukros joghurtot. Legnagyobb meglepetésre a szacharinnal táplált patkányok több súlyt szedtek fel, mint a „cukros” társaik. Két hét joghurt után a patkányok valódi csokoládépudingot kaptak. Az előzőleg cukorral táplált állatok ugyanannyi pudingot ettek, mint a másik csoport egyedei, viszont a következő étkezésnél kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint a szacharinos patkányok.

Ennek oka, hogy az agy nem tekinti a mesterséges édesítőket kalóriaforrásnak, így nem csökkenti étvágyunkat. Ha cukrot eszünk, agyunk azt az üzenetet kapja, hogy elegendő kalóriát fogyasztottunk, tehát a legközelebbi étkezésnél csökkenteni kell a bevitt táplálék mennyiségét.

Persze, az emberek és a patkányok között különbség van, bár fiziológiai értelemben egyformák vagyunk. Ezek a kísérletek nem azt bizonyítják, hogy a mesterséges édesítők „hízlalnak”. Ha úgy tekintjük őket, mint a kalóriaszegény diéta része, akkor nincs baj. Ha ellenben nem….nos, akkor hozzájárulhatnak a kövér emberek számának ugrásszerű növekedéséhez.