Miért igyál sok citromot?

Mert jó, mert egészséges.

Portugál kertünkben citromfa is van.

Citromfa a ház előtt

Olyan jó, mikor kimegyek leszakítani egy-egy citromot a reggelihez vagy süteménybe. Úgy terem, ahogy a Jóisten megadta, nincs az semmivel kezelve, se tápozva, se permetezve. Illatos, hatalmas, és a leve  szinte édes. Imádom.

Virágzik a citromfa

Ezt lehet tudni a citromról:

Kínában és Indiában őshonos, az egész világon ismert és használt citrusféle. Már az ókorban ismerték gyógyító hatását. Egyiptomban, az ókori Görögországban ellenméregként használták. A középkorban hajósok ették skorbut ellen. Egészen 1932-ig kellett várni, hogy felfedezzék benne a C-vitamint, amely nagyban hozzájárul a citrom immunvédő, antibakteriális és antivirális tulajdonságaihoz. Napjainkban is használjuk húgyutak fertőzéseire, vesekőre, bronchitisre, megfázásra és gyomorégésre.

Mivel a benne található C-vitamin gyorsan lebomlik a levegőn, kifacsarás után azonnal kell fogyasztani. Ha gyógyító céllal isszuk, éhgyomorra, 10 perccel étkezés előtt vagy 2 órával utána ajánlott.

Azt sokan tudják, hogy télen a citrom segítségével elkerülhetjük a megfázást, náthát.

De azt tudod-e, hogy elősegíti az emésztést, gyorsítja a vérkeringést, tonizál, serkenti a vérképzést, azaz jó vérszegénységre.

Bármilyen meglepő, a citrom, savanyúsága ellenére nem savasít, hanem ellenkezőleg, lúgosít.

A szervezet túlsavasodása a modern táplálkozás hibájából ered. Ételeink túlságosan sok cukrot, fehérjét, zsírt tartalmaznak, melyek savasítják a szervezetet, ami kioldja az ásványi sókat. Ezért testünk a tartalékhoz fordul, és a csontokból vonja ki pl. a kalciumot. Ez vezet a változó korban megjelenő hírhedt csontritkuláshoz.

Gyomorégés vagy reflux esetén igyatok sok citromot. Védi a gyomor nyálkahártyáját, stimulálja a májat és a hasnyálmirigyet. Csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét, megszünteti a gyomorégést. Ha sok a gyomorsavad, minden étkezés előtt igyál meg egy limonádét: egy deci vízbe öntsd egy fél citrom levét, azonnal idd meg, cukrot ne tegyél bele. Ha semmiképp nem tudod meginni üresen, akácmézzel édesítsd. Tudjuk, hogy a fehér cukor nagyon káros a szervezetre, a méz pedig savasít, kivéve az akácmézet és a repcemézet.

Egészséges italrecept, ami finom is

Ez a citromos ital középfül gyulladásra, bronchitiszre, náthára, influenzára, homloküreg gyulladásra jó. Vagy csak úgy, mert nagyon finom!

Vágd 2 citrom héját apró darabokra, és öntsd le 2 pohár forró vízzel. Takard be, 15 percig áztasd, aztán szűrd le. Napközben iszogasd, például étkezés után, délután vagy lefekvés előtt. Nagyon jóízű,  ráadásul gyógyhatású ez az ital, amit esetleg erdei mézzel  lehet édesíteni.