Endometriózis

A nők 2-5 %-át érinti ez a nagy fájdalmakkal járó betegség, melyet a hasüregben burjánzó endometrium szövetek okoznak. 25-40 év között a leggyakoribb, a változó kor vagy esetleg egy terhesség vetheti végét. Kialakulását gyakran tulajdonítják a környezeti ártalmaknak, pl. a gyomirtóknak, melyek hormonokhoz hasonlóan működnek és tönkreteszik a saját hormonháztartásunkat. Van, aki a tamponokra vagy a méhen belüli fogamzásgátlókra gyanakszik.

Sajnos mind a mai napig nem ismerjük igazán hatásos ellenszerét ennek a nagy fájdalmakkal járó betegségnek.

Az orvos gyakran ösztrogén tartalmú szintetikus szereket ír fel legtöbbször fogamzásgátlók formájában, a természetgyógyász is fitoösztrogén növényeket ajánl amellett, hogy speciális diétát ír elő. Tanácsos tartózkodni az alkoholtól, cigarettától, a zsíros tejtermékektől, a tojástól, vörös hústól, csökkenteni az elfogyasztott só és a cukor mennyiségét. Ezek a tanácsok könnyen megfogadhatók, még ha nem is hoznak teljes gyógyulást.

Gyógynövényekkel az endometriózis ellen

A fitoösztrogén növények közül a gyógynövény szakértő elsősorban a nők gyógynövényét, a cickafarkot fogja ajánlani. A pásztortáskával és a palástfűvel együtt mindenféle női bajra használhatjuk: fájdalmas vagy rendszertelen menstruációra, bőséges vagy nem elegendő mennyiségű vérzésre, változó korra.

Ezeket akár önállóan, akár egymással összekeverve gyógyteának elkészítve kell inni naponta egy csészével napközben elkortyolva.

Fitoösztrogén tartamú élelmiszerek

A fitoösztrogén megtalálható egy csomó táplálékban mint pl. a szójacsíra, ami két olyan anyagot (genistein, daidzein) is tartalmaz, melyek átveszik a káros ösztrogén helyét a szervezetben. A fehér vagy fekete bab, a sárgaborsó, a vörös lencse is tartalmazza ezeket az anyagokat. Szintén előnyös hatású a lenmag – akár őrölve, akár egészben -, az alma, a répa, a földimogyoró és a ligetszépe olaj.