Tampon és veszélyei

Lauren Wasser kaliforniai manöken 2012-ben azért veszítette el a jobb lábát, majd később a balt is, mert tampont használt.  Csaknem meghalt a tampon által okozott Toxikus Sokk Szindróma miatt- mire kórházba került, az életét még meg tudták menteni, a lábát azonban már nem.

A TSS szindróma

azt jelenti, hogy a hüvelyben elszaporodnak a káros baktériumok (streptococcus és staphylococcus), majd bekerülve a véráramba megtámadják a sejteket és a szerveket, és halálos fertőzést okoznak. Tünetei a hirtelen magas láz, hányinger vagy hasmenés, hányás, vörös, napégéshez hasonló kiütések a tenyéren és a talpon, alacsony vérnyomás, izomfájdalom, piros szem, száj és torok, később eszméletvesztés.

A másik gond a tamponnal, hogy nem tudni, mi van benne. Ugyanis sem a tamponra, sem az egyéb higiéniai eszközre, melyeket menstruáció alatt használnak a nők  nem kötelező ráírni, milyen összetevőkből állnak. Különösen a magas nedvszívó tulajdonságúak veszélyesek. Nem megbízható a forrás, állítják, mely szerint azbesztet és dioxint mutattak ki tamponokban. Ezért tanácsos vásárláskor megnézni a termék összetevőire utaló leírást, olvasom az internetes oldalon.

Remek, csakhogy nincs leírás. Lehet, hogy csak legenda, rémhír, de honnan tudhatnánk ?

A tény, hogy a tamponokat fehérítik,

méghozzá dioxinnal, ami potenciális rákkeltő anyag. Erre azért van szükség,  hogy a  hófehér termék bizalmat keltsen a fogyasztóban.  A dioxin károsan hat az immunrendszerre és az ivarszervekre, egyes vélemények szerint endometriózist is okoz.

Szintén kell, hogy legyen benne nedvszívó anyag, ami a tampon esetében a műselyem.

Ez egy félig szintetikus anyag, cellulózból állítják elő kémiai beavatkozással, szén diszulfid segítségével.  Ez az anyag súlyos idegrendszeri, szív- és érrendszeri, valamint májbetegségeket és vakságot okozhat, mint az kimutatható volt a műveletet végző munkások esetében.  

A megoldás fehérítetlen termékeket használni, lehetőleg egészségügyi betéteket. Bár legtöbbször ezek is dioxinnal vannak fehérítve, a veszély esetükben mégis kisebb, mert nem érintkeznek a hüvellyel.

Na és van még a menstruációs tölcsér vagy kehely, a vállalkozó kedvűeknek.

Lauren Wasser beperelte a tampon gyártóját, és lehet, hogy meg is nyeri a pert. De a lábát elveszítette.