Ólommérgezés

Az ólom mint fém természetes formájában megtalálható a földkéregben. Olyan méreganyag, mely nem tud kiürülni az élő szervezetből. Különösen veszélyes kisgyermekekre.

A szervezetben lerakódik az agyban, a májban, vesében és a csontokban. A fogak és a csontok tárolják, terhesség alatt a véráramba kerül, és károsítja a magzatot. Az ólom bármilyen kis mennyiségben káros az egészségre.

Az ólommérgezés elkerülhető.

Ólommérgezés fordulhat elő a bányászatban, ólomtartalmú festékek és benzin valamint kerozin használatakor, akkumulátorok és elemek újrahasznosítása folyamán (melegítés, belégzés). Ólmot használnak festékekben, ólomüvegek és ólomkristály poharak készítésekor, ékszerekben, gyerekjátékokban, kozmetikumokban, pl. egyes szemceruzákban. Indiai, mexikói és vietnami hagyományos gyógyító szerekben is gyakran megtalálható. Ólomvezetékekben érkező víz is tartalmazhat ólmot.

Az ólom egészségre gyakorolt hatása

Kisgyerekek szellemi fejlődését és idegrendszerét károsíthatja, mely szellemi visszamaradottságban, magatartásbeli rendellenességben, tanulási nehézségben mutatkozik meg. Felnőtteknél vesekárosodást, magas vérnyomást okoz. Nagy mértékű ólomszint terhes nőknél vetélést, halvaszülést, koraszülést, alacsony születési súlyt idézhet elő.

2016-ban 540 000 halálesetet okozott ólommérgezés, leginkább fejlődő vagy közepesen fejlett országokban. Az Egészségügyi Világszervezet az ENSZ Környezetvédelmi Programjához csatlakozva dolgozza ki az ólommérgezést megelőző stratégiát.

Algéria, Jemen és Irak kivételével a világ legtöbb országában – így Magyarországon is -, már csak ólommentes benzin kapható és beszüntették az ólomtartalmú festékek árusítását is.

A felvilágosításnak ebben is óriási szerepe van. Marokkói látogatásom során láthattam, ahogy textileket festő műhelyekben festékes kádak felé hajolva dolgoztak sokan, a mérges gőzöket belélegezve.

Csak remélni tudom, hogy ólommentes festékekkel dolgoztak.