Gyilkosunk és barátunk: a só

Hol a sok rejtett só, melyiket vedd, és mennyit egyél belőle:

A só, a sorozatgyilkos

A túlzott sófogyasztásnak háromszor több halálos áldozata van, mint az országúti baleseteknek. Fehér halálnak is hívják, pedig életfontosságú szerepe van a vízháztartásunk szabályozásában. Mi is az igazság a só körül?

A konyhasó néven ismert nátriumkloridot az ipar tartósítás és ízjavítás céljából használja, és rengeteg adalékanyagot tesz hozzá. Megtalálható az előre elkészített ételekben, a zacskós levesekben, a pizzában, sajtokban, felvágottakban, sőt a csokoládéban, a fagylaltban, a lekvárokban és üdítőitalokban is, mert ízjavító tulajdonsága miatt a közepes minőségű
terméket is eladhatóvá teszi.

Túlzott fogyasztása szívpanaszokat, veseelégtelenséget, magas vérnyomást okoz azáltal, hogy felhalmozza szervezetünkben a nátriumot, ami vízvisszatartáshoz vezet, és nehezíti a szív munkáját.

A sómentes életmód nem megoldás

Ugyanakkor sóra szükségünk van, mert életfontosságú anyagokat tartalmaz, segíti az emésztést, védi a sejteket. Ösztönösen keressük a sót: a lovak boxából nem hiányozhat, az őzek is szívesen nyalogatják, ha kitesszük az etetőbe. A vén kecskéről már nem is beszélve..

A rómaiak, görögök, kelták gyógyítottak vele, a zsidók sóval dörzsölték be az újszülötteket, hogy megóvják őket a fertőzésektől. Ma is használjuk a sóbarlangokat, sópipákat, sófürdőket légző-és mozgásszervi betegségek kezelésére.

A megoldás a jó minőségű só mérsékelt fogyasztása.

A javasolt mennyiség 2-5 g naponta (átlagban ennek a dupláját-háromszorosát fogyasztjuk!!), ezt érdemes tengeri só formájában elfogyasztani, mely csak 80 %-ban tartalmaz nátriumot. Sokféle só kapható ma a kereskedelemben, létezik sóvirág, szürke és fekete, sőt sárga só is, próbáld ki őket.

Emellett örök tanács, hogy a készételek helyett inkább otthon készült ételeket, friss gyümölcsöket, zöldségeket egyél, sokkal kevesebb sót használj, és mindig olvasd el az élelmiszereken található tájékoztató címkét!

Ezt a kapcsolódó cikket már olvastad?

Só

Mért jó a só?

Mert rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezetünk számára. Az  életet mentő infúzió is sóoldat.

Elolvasom >>

Ólommérgezés