Mért jó a só?

Mert rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezetünk számára. Az  életet mentő infúzió is sóoldat. A sóban található nátrium minden testfolyadékban megtalálható, és a sejtek közötti kommunikáció nem létezhetne nélküle.

A gyógyításra használt só az orvostudomány nélkülözhetetlen kelléke. A középkorban is használták porrá őrölt formájában hintőporként, kenőcsként, vagy tapaszként. Számos mérgezést tudtak sóval hatástalanítani, veszettséget is kezeltek vele. Ma is használjuk vérzés elállítására, fertőtlenítésre.

Mért nem jó a só?

Mert túlzott fogyasztása megemeli a vérnyomást és agyvérzéshez vezethet. Szomjúságot kelt, ezért többet iszunk a kelleténél, étvágyunk is megnövekszik, hízunk. A visszatartott víz elhajtására vízhajtókat szedünk, melyek megemelik a koleszterinszintünket.

Hol rejtőzik a só?

Az elfogyasztott mennyiség 17%- a található a kenyérben, 11%-a a sajtokban, 8 %-a  felvágottakban és húsokban. A készételek, levesporok, konzervek a legveszélyesebbek!

Mi a teendő?

Csökkentsük a sófogyasztást. Radikálisan!  Használjunk sópótlókat, a húsféléket ne sózzuk meg sütés-grillezés előtt. A zöldségeket gőzölve, só nélkül készítsük, a tészta főzővizébe só helyett tegyünk egy fej hagymát vagy egy cikk fokhagymát. Általános tanács, hogy a sózás helyett használjunk más fűszereket, melyek kiemelik az étel ízét: borsot, kakukkfüvet, bazsalikomot, zsályát. Süssünk otthon kenyeret kevesebb sóval, nem szükséges drága kenyérsütőgép vagy kemence, a konyhai sütőben is remekül megsül a ropogós héjú, friss házi kenyér!

Bazsalikom, zsálya, rozmaring, bors