Szeresd a szíved ❤!

Néhány egyszerű életmódbeli változtatással védheted szíved, a test motorját.

Tedd le a cigarettát

A dohányzás növeli a vérrögök kialakulását, csökkenti az erek rugalmasságát, ami infarktushoz, agyvérzéshez vezethet. A leszokás után 1 évvel felére csökken ez a kockázat, 15 év után pedig csak annyi a kockázat, mint azoknál, akik sosem dohányoztak.

Mozogj!!

A rendszeres testmozgás csökkenti a vérnyomást, megelőzi a magas vérnyomás kialakulását. Elkerülhető így az elhízás, a magas koleszterinszint.

Figyeld, mit iszol

Napi egy vagy két kis pohár (1 dl)  vörös bor jót tesz a szívnek, de ennél többet inni nem szabad, az alkohol növeli a vérnyomást.

Csökkentsd a feszültséget!

Kicsi stressz nem árt, de ha túl sok az aggodalom és a félelem, az árt a szívnek. Tanulj meg relaxálni, lazítani, esetleg jógázz, ha érzed, hogy ideges vagy. Vegyél mély levegőt, és gondolj arra, amit a bölcs indiai mond:

Akkor miért aggódok?

A sófogyasztásra is figyelj

A sok só magas vérnyomáshoz vezet, ami szívbetegségek kialakulását hozza magával. Napi 6 gramm (egy teáskanálnyi) só legyen a maximum.Vigyázat, a kenyérben, készételekben, még a fagyiban is van só, ezt be kell kalkulálni a napi mennyiségbe.

Maradj karcsú!

Elcsépelt állítás, de igaz: a súlyfölösleg sajnos növeli a vérnyomást és így a szívbetegségek (meg a cukorbetegség) kockázatát. Egyél kevesebbet, és hagyd el az üres kalóriát tartalmazó ételeket (kekszek, sütemények, főleg! cukrozott italok). Helyettük egyél több friss gyümölcsöt és gabonaféléket, igyál gyógyteákat.

5 ?-ből jövő jó tanács:

  • hagyd otthon az autót, hamarabb szállj le a buszról, gyalog menj, ahová csak lehet. Okos órád megmondja, eleget gyalogoltál-e.
  • sétálj minden nap 20 percet, télen is. Amúgy is kell a D-vitamin!
  • táncolj! Lehet otthon is, egyedül is, persze jobb egy kellemes partnerrel
  • vedd le a sótartót az asztalról, próbáld meg fűszerekkel helyettesíteni a sót. Nekem a szójaszósz nagyon bevált só helyett.
  • a lift helyett válaszd a lépcsőt