Használati utasítás gyerekekhez

Ha mosógépet vesz az ember, több nyelven kap hozzá kézikönyvet. Elmondják abban, hogy hogyan kell a ruhákat mosni, milyen programokat kell választani az egyes textíliákhoz, és azt is, hová forduljunk, ha elromlik. Tippeket kapunk kisebb baj esetére, de a márkaszervízek komplett listáját is mellékelik. Egy-két éves garancia is jár a géppel, az alkatrész utánpótlást pedig ennél is tovább vállalja a gyártó.

A mosógép kiválasztása sem nehéz feladat: teljesítmény, zajfokozat, ár és méretek alapján el tudjuk dönteni, melyik modell fér el a lakásban, mit enged a pénztárcánk.

Ezzel szemben, ha elhatározza az ember, hogy gyereket szeretne, teljesen magára van hagyva a döntéssel.

Nincs katalógus, ahol kiválaszthatnánk, milyen színű hajú és szemű gyerekre vágyunk, felsorolás azzal kapcsolatban, milyen jó tulajdonságokkal rendelkezzen. Nem tudja senki megmondani, mibe fog kerülni, amíg felneveljük, a zajfokozatról már nem is beszélve…. és arra nézve sincs segítség, mi tévők legyünk, ha tanácstalanok vagyunk a viselkedésével kapcsolatban. Nem lehet becserélni, javítani, garancia sincs semmire.

Abszurd a gondolat? Az. Pedig mennyivel nagyobb súlyú döntés és felelősség egy embert világra hozni, mint mosógépet vásárolni.

Gyerekvállalás előtt legtöbbször a nehézségekre gondol a férfi és a nő, mert nem tudják még, milyen határtalan örömforrás egy gyerek.

Gyerekek nélkül nincs család, csak párok vannak. A gyerek hoz az életünkbe értelmet, addig nem ismert boldogságot, kiteljesedést. Ünnepeljük a gyerekeket minden nap, májusban, gyereknap alkalmából még inkább. ide kívánkozik egyik kedvenc idézetem:

..Akira az egyik elsötétítő függönyre mutatott, amelyik félig le volt húzva. Mi, gyerekek, mondta, olyanok vagyunk, mint a zsineg, amely összefogja a redőnyléceket. Egy japán szerzetes mondta ezt neki egyszer. Legtöbbször nem is tudunk róla, de mi, gyerekek tartjuk egyben nemcsak a családot, hanem az egész világot is. Ha nem tesszük a dolgunkat, a redőny szétesik, lécei szétszóródnak a padlón.

(Kazuo Ishiguro  Árva korunkban)