Szagtalanul

Öt érzékszervünk végzi a külső ingerek felvételét. Ezek a szem (látás), a fül (hallás), az orr (szaglás), a nyelv (ízlelés) és a bőr (tapintás).

Anozmia a neve annak a jelenségnek, ami a szaglás képességének az elvesztését jelenti. A COVID-19 vírus betegeinek 70 %-a szenved ettől a -szerencsére általában ideiglenes- fogyatékosságtól. Nem csak a vírus a ludas, átmeneti szaglásvesztést okozhat az eldugult orr (nátha, allergia) vagy bizonyos gyógyszeres kezelések pl. a kemoterápia. Egyes betegségek (Alzheimer, Parkinson, krónikus orrmelléküreg gyulladás, orrpolip) szintén előidézhetik. Idős korban is megfigyelhető: ahogy a látás, hallás, úgy a szaglás képessége is csökken a korral.

Orrunkban 400 szagló receptor található, melyek szagok hatására aktiválódnak és üzeneteket küldenek az agynak. Ez lehet az éhség, egy illat, ami emlékeket idéz fel, lehet veszélyhelyzetre figyelmeztetés, pl, égés vagy füst szaga vagy rossz szag esetén az undor.

Ha megsérülnek a szaglóhámsejtek, a szaglóideg vagy az agy szaglóközpontja, a szaglás képességét elveszítjük.

Nem nagy ügy, mondhatnánk. Az ember egyébként is a gyenge szaglóképességű egyedek közé tartozik – pl. a kutya szaglása ezerszer fejlettebb. Mégis, a szaglás elvesztése komoly egészségre (is) káros következményekkel jár.
  1. nem érzékeled a veszélyt: nem érzed a szivárgó gáz szagát, a füstszagot, a romlott élelmiszer szagát
  2. nem érzed saját szagodat: túl sok parfümöt nyomtam magamra? a tegnapi zokni/póló még felvehető? a bizonytalanság kellemetlen érzetét kelti
  3. az illatokkal járó élvezeteket is  elveszíted: a  természet, az erdő, a frissen kaszált fű, az őszi avar és a virágok jó illata, egy finom ebéd vagy vacsora illata. Nem érzed a szeretett lény bőrének illatát, ami, mint tudjuk a szeretet kémiája, és a kisbabád finom illatát sem.
  4. komoly következmény az étvágy elvesztése. Ha nem érzed az ételek illatát, nem találod az ételt vonzónak.

Jó hír, hogy a szaglás képessége önmagától visszatér. Mondhatnánk, hogy orrunk néhány hét gyakorisággal rendszeresen újjászületik. És szerencsére kevés eset van, amikor a veszteség végleges.

Mindenesetre még egy érv, hogy vigyázz magadra, nehogy megbetegedj, és a COVID-19 elvigye az orrodat.

Influenszer