Üzenet frusztrált, fiatal anyáknak

A versenyistállós fiatal anyákhoz szeretnék szólni, illetve mindazokhoz, akik nem szeretnének indulni a „tökéletes anya” című hajtóversenyen.

A gyerekszülés önmagában véve nem érdem. Minden embert anya szült, ez az élettani jelenség világszerte elterjedt módszere a szaporodásnak. Természetesen hatalmas esemény az életünkben, világrengető fontosságú, de nem kell belőle nagyobb felhajtást csinálni, mint amekkora.

Tökéletes anya nincs, mint ahogy tökéletes ember sincs. Megszólni, kigúnyolni netán lenézni más anyákat azért, mert esetleg nem úgy látják el a gyereküket, mint mi, csúnya dolog.

A gyerek körüli teendők nem tartoznak a „szertartás” kategóriába, a gyereknevelés nem vallási rituálék sorozata. A görcsös igyekezetnek csak kárát látja a gyerek, az anya, az apa és minden hozzátartozó.

Nem valószínű, hogy a külvilágot (szomszédot-barátot) érdekli, hogy mikor volt a gyereknek utoljára széklete, az milyen állagú, színű és szagú volt.

A gyerek nem személyes tulajdona a szüleinek, bár egész kicsi korában a szülők- jobbára az anya- döntenek arról, mikor egyen és mikor aludjon, valamint hogy milyen ruhát hordjon és hány órakor fürödjön. Ez az eleinte szükséges állapot szerencsére fokozatosan megszűnik a kisiskoláskor végére. A gyerek egyéniségét tisztelni kell, elfogadni a hibáit és örülni az erényeinek. Lehet, hogy most még nem szobatiszta, viszont lehet, hogy felnőtt korára ENSZ főtitkár lesz belőle. Lássuk meg benne ezt is.

A szülő sem rabszolgája a gyereknek. Saját egyéniségét, szabadidejét és egészségét nem áldozhatja fel a gyereknevelés oltárán. A kisgyereknek meg kell tanulnia, hogy anyjának jár az „énidő”, amikor nem áll azonnal rendelkezésre ilyen-olyan apró feladatokat ellátni- lásd megkeresni a maci sapkáját, az elveszett mesekönyvet vagy levenni a polcról a társasjátékot.

Az interneten olvasható jótanácsokat általában olyanok osztogatják, akiknek már van egy gyerekük, ebből kifolyólag felhatalmazva érzik magukat teljes magabiztossággal kijelenteni dolgokat. Viszont a gyereknevelésnek nincsenek mindenkire alkalmazható általános szabályai, minden gyerek más, még a testvérek is, mint ahogy minden szülő és minden család is másként működik. Ráadásul minden jó tanácsnak megtalálható az ellenkezője is. Ajánlom elővenni a józan észt és alkalmazni érveit

Végezetül egy idézet Nancy Pelositól, aki az Egyesült Államok képviselőházának az elnöke, sikeres politikus és 5 gyermek édesanyja.

„Ha fel tudtál nevelni egy gyereket, bármit meg tudsz tenni”.

Bízz magadban, te is fel tudod,  nem lesz benne hiba.

Taní-tani