Hepatitis világnap 2023. augusztus 1.

A fertőző májgyulladás komoly betegség, akár halálos is lehet. A WHO (Világegészségügyi Szervezet) ezért nyilvánította a mai napot a hepatitis világnapjának.

„Egy életünk és egy májunk van. A hepatitis mindkettőt tönkreteheti.

A máj 500 életfunkciót végez el csendesen, minden nap, hogy életben tartson minket (élelmiszer felszívódás, a vér szűrése, fertőzések kivédése).

A fertőző májgyulladás (hepatitis) is csendben dolgozik. A tünetek csak előrehaladott állapotban jelentkeznek. Bár több fajtája van a fertőzésnek, (A-E) de a B és C a legveszélyesebbek. Minden évben naponta 8000 új beteg fertőződik meg és a betegek szinte tünetmentesek. 

Következmény? Új krónikus fertőzés minden 10 másodpercben és évente 1 millió haláleset. Ezért életfontosságú az egészséges máj az emberi szervezet számára.

Sok-sok haláleset elkerülhető lenne, mert létezik védőoltás, és vannak eredményes kezelések a hepatitis B és C gyógyítására. Vigyázzon magára és a szeretteire védőoltással. „

Idézem a WHO ma érkezett hírleveléből. A kezeletlen betegség májrákot, májzsugort eredményez és korai halálhoz vezet. Bár nem vagyok feltétlen híve a védőoltásoknak, ezt a fajtát jó szívvel ajánlom. Magyarországon szerencsére 12 éves korban kötelező ez az oltás.

Egzotikus tájakra utazás előtt is ajánlott mindenféle májfertőzésre beadatni a védőoltást.

Hogyan lehet elkapni? Itt olvashatjátok az összes tudnivalót:

Az orvos üzeni: májgyulladás (hepatitis)

Az orvostudomány különböző májgyulladásokat különböztet meg. Ismerje meg, mit lehet róluk tudni. Dr. Vértesi Gabriella doktornő most ezt a betegséget járja körül írásában.

Gyógynövényekkel kényeztethetjük a májunkat, hogy ideális környezetet biztosítsunk a működéséhez. Kiváló eredményeket mutat apám kedvence, a diólevélből készült gyógytea. Ha kúraszerűen iszod, 6 hétig napi 1-3 csészével, utána 4 hét szünetet kell tartani. Ha megelőzésre használod, évente 2 szer elég ezt csinálni.