Hogyan tudsz spórolni? – 2. rész

Cikksorozatom első részében arról írtam, hogyan bánjunk a kenyérrel, a maradékokkal, húsokkal és a krumplival, hogy minél kisebb legyen a veszteség. Most a zöldségek és gyümölcsök vannak terítéken.

Fonnyadt zöldség

Ha hideg vízbe teszem pár órára a fonnyadt répát, retket, kelkáposztát, salátát, megszívja magát, és újra friss lesz. Utána viszont fel kell őket használni azonnal.

Próbálkoztam már mindenféle zöldséget fagyasztani is, azok egy része (karfiol) nem használható, ha kienged. Tele van a mélyhűtőm répával, gyökérrel, karalábéval, ezeket akkor tettem bele, amikor már láttam, hogy nem fogom felhasználni, még le lehet fagyasztani -vagy ki kell dobni.  Belőlük zöldségpüré levest szoktam csinálni, az egészet megfőzöm levesnek, és a végén összeturmixolom. Majd teszek bele frissen vágott zöldféléket (petrezselyem, bazsalikom, koriander), és attól finom friss íze lesz.

Gyümölcs

A banán hamar túlérik szobahőmérsékleten. Ilyenkor turmix lesz belőle tejjel, nem is kell bele más, amúgy is elég édes. Nyáron fagyit/szorbetet is lehet belőle csinálni, azt ilyenkor télen nem kívánjuk.

A smoothie divatos, nagyon egészséges ital, abban is felhasználható a kicsit már öreg gyümölcs, zöldség.

A narancs sokáig eláll. A héját felvágás előtt lereszelem, cukorral rétegesen elteszem, fagyasztani se kell, a hűtőben sokáig eláll. Egészben is szoktam hagyni a héját, kifacsarás után kiszedem a fehér belsejét és kockákra vágva megszárítom. Teába, mindenféle italba jól használható. Ugyanezt a citrommal is lehet.

Az alma is sokáig eláll, de ha megfonnyad, akkor sült alma lesz belőle. Meghagyom a héját, kifúrom a közepét, levágom a kalapját, teszek bele mézes diót vagy aszalt gyümölcsöket.

Süteménybe is felhasználható még, nem baj, ha kicsit fonnyadt. A hibás almákat is így szoktam használni, kivágom a hibás részt, a többit meg lehet enni.

Hamarosan elmondom azt is, hogyan járj el a tejtermékekkel.