Hogyan tudsz spórolni? – 3. rész

Cikksorozatomban első részében leírtam, hogyan bánjunk a kenyérrel, a maradékokkal, húsokkal és a krumplival, hogy minél kisebb legyen a veszteség. A második részében a zöldségek és gyümölcsök kerültek terítékre. Most a tejtermékeket veszem sorra, de pár házipraktikát is megosztok.

Joghurt, ivójoghurt

Hetekkel, sőt bátran merem mondani, hónapokkal a szavatossági idő lejárta után is fogyaszthatóak. Tévéműsorba is hívtak már ezzel a meggyőződésemmel kapcsolatban, ahol egy élelmiszer szakértővel mélységes egyetértésben mondogattuk, használjuk az érzékszerveinket, mielőtt kidobunk ételeket. Ha beleszagol az ember, ha ránéz, ha megkóstolja, kiderül, ehető-e még. Laborvizsgálatokkal bizonyították, hogy a joghurt 2 hónappal a szavatosság lejárta után sem mutatta a romlás jeleit.

Ugyanez a helyzet az ivójoghurttal. A kefír kényesebb, azt tényleg ki kell dobni, ha lejárt, de azt is csak akkor, ha „felfúvódik” a doboza, akkor már elindult az erjedési folyamat.

Tej

A tartós tej sokáig eláll, de az íze miatt mi nem szeretjük. Félliteres tejet veszek, ha lehet kapni, a literes gyakran ránk romlik. Ha megsavanyodott, anyukám módszerét alkalmazom: melegítem, amíg össze nem megy, utána egy gézbe kötve kicsurgatom belőle a savót, a maradék túrót tésztába, süteménybe vagy magában tejföllel kikeverve, sózva, fűszernövényekkel ízesítve esszük meg.

A savanyú tejből aludtejet is lehet csinálni, szobahőmérsékleten egy-két nap alatt megalszik. Tele van hasznos mikrobiotikumokkal, este érdemes megenni, hogy azok szépen szaporodjanak a bélrendszerben. Aludtej készítéskor az is kiderül, valódi-e a tej, vagy valami  huncut hamisítvány.

Tojás

Ha kétségeim vannak, a régi módszert alkalmazom: vízbe teszem a tojást, ha fennmarad a felszínen, akkor már nem jó. Tanácsolják, én nem szoktam, hogy főzze keményre az ember és akkor a hűtőben sokáig eláll. Igaz, így lehet használni szendvicsekbe, salátákba.

Sajt

A kemény sajtokról a fehér foltokat késsel le szoktam kaparni, vagy ha egy egész bevonat van, akkor levágom a felső réteget. Az is megoldás, hogy lemossa az ember. Reszelve le lehet jól fagyasztani, használni később tésztára, meleg szendvicsre.

És még egy-két dolog, ami eszembe jutott:

Mosogatás

Ha van nagyobb elmosni való edényem (fazék, salátástál), a mosogatómedencében megtöltöm meleg vízzel, mosogatószerrel és abban mosom el a többi edényt. Mint régen csinálták. Utána folyó meleg vízben öblítek. Így vizet is, energiát is tudok megtakarítani.

Mosogatógépem is van, abba szívesen pakolok be mindent, amit lehet, mert vannak energiatakarékos programok, egyébként is kevés vizet használ. Fél tablettát teszek bele, azzal is nagyon jó eredmény érhető el.

Öblítőszer

Egyáltalán nem használok. A környezetre nagyon káros, ráadásul az illatok, amik vannak benne, mesterséges, rákkeltő szintetikus anyagok. A frissen mosott ruhát az erkélyen szárítom, annál finomabb illat nem kell, mint amit a nap ad hozzá.  Ingyen. Amúgy a mosópornak magának is van jó illata.

Nincs nálam a bölcsek köve, csak odafigyelek. A fenti tippek nagy részét valószínűleg a legtöbben ismerik, de hátha van egy-két olvasó, akiknek tudtam újat mondani.

Ezek a tanácsok könnyen követhetők, segítségünkkel tudunk vigyázni a környezetünkre és nem utolsó sorban a pénztárcánkra!