Hogyan takaríts?

Mostanában ész nélkül fertőtlenítünk, közben lehet, hogy mégsem elég tiszta a lakás.

Persze a vírus miatt még jobban oda kell figyelni. Ne lépj a lakásba cipővel, behozhatod a fertőzést. Amint beléptél, azonnal moss kezet jó alaposan. Mondják, a kinti ruhát is át kell cserélni, az a biztos.

Én a bevásárlást úgy szoktam intézni, hogy kipakolok, és utána újra kezet mosok, nem fertőtlenítem, amit vettem. Azt gondolom, felesleges vegyi üzemmé alakítani a lakásunkat, az is árt az egészségnek.

Találkoztam pár józan tanáccsal egy profi takarító cég vezetőjétől. Nekem hasznos volt, megosztom.

Konyha

Itt kell legjobban figyelni, itt készítjük az ennivalót, itt eszik a család. A konyhapult, a vágódeszkák, a csepegtető és a tűzhely különleges figyelmet érdemelnek. Én ezeket mosószappanból készült oldattal pucolom, az oldja legjobban a zsírt. Minden alkalommal, használat után. A tűzhely és a fal közötti fúga sem marad ki. A falon nálunk nincs csempe, a fehérre festett fal mosható, azt is ezzel a szappannal szoktam takarítani. Amire időnként figyelmeztetni kell magam, az a kilincsek, kapcsolók lemosása. Tanácsos naponta, ha eszedbe jut..

Felmosni elég egy héten egyszer, hacsak nem túl kényes a konyhakő színe. Két vízben, mosószeres és tiszta, különben csak szétkenjük a koszt. Fertőtleníteni elég kéthetente, port törölni havonta egyszer-mondja a szakértő.

A mosogatószivacs a baktériumok melegágya. Megvallom, nehezen válok meg tőle, de most azt olvasom, ki kell helyettesíteni mikroszálas kendővel, amit minél gyakrabban kell 80-90 fokos vízben mosni. Én a pamutot részesítem előnyben, mert ha a mikroszálas nem szárad ki naponta, akkor nagyon büdös tud lenni.

A hűtőszekrényt hetente kétszer illik kitakarítani. Én nem szoktam ilyen gyakran, kvázi akkor, amikor az eszembe jut. Ilyenkor szódabikarbónás vízzel mosom ki a belsejét, az a szagokat is elveszi. Kívülről a jól bevált ecetes vízzel fertőtlenítem.

Mosogatószert használok, azt a boltban veszem. Fertőtleníteni ecettel szoktam, illetve gőzborotvával, azt nagyon szeretem. Ajándékba kaptam egy ilyen masinát, de ha venni kéne, biztos nem sajnálnám az árát, annyira jó. Fontos, hogy utána szárazra kell törölni a felületet. Mindenféle mosószer nélkül nagyon megbízhatóan és gyorsan lehet vele takarítani, a konyha kövét is ezzel mosom.

Hypo csak akkor kerül elő, ha foltot kell kivennem pl. a fehér mosogatótálcáról, egyébként nem használom.

Fürdőszoba, WC

A másik melegágya a baktériumoknak. Legalább hetente egyszer cseréld a törülközőket, mosd ki a fürdőszoba szőnyeget. A WC ülőkét naponta, a WC kagylót hetente takarítsd, én ezt is gőzzel szoktam. A csempét mosogatószeres vízzel mosd le, utána ecetes tiszta vízzel még egyszer. Ezt úgyse csinálja az ember minden nap, rá lehet szánni az időt. És szellőztess gyakran, ha van ablak.

Ablakpucolás

Legjobb és leggyorsabb módszer mosogatószert oldani vízben és ebbe mártani a gumis ablaktörlőt, jobban is szárad, nem lesz maszatos.

Nappali

Kevésbé kritikus ez a helyiség. Itt már nagyon attól függ, milyen a padló, milyen a kanapé huzata. Szőnyeget porszívózni kell, amilyen gyakran szükséges. A huzatokat kirázni, ami mosható, lemosni. A távirányítókat, a kapcsolókat itt is ecetes vízbe mártott nedves ronggyal töröld át, azokat mindenki fogdossa.

Hálószoba

Kb. mint a nappali. Ne hagyd a piszkos ruhát szanaszét, szellőztess naponta kétszer, az ágyneműt cseréld hetente.

Egy rakás jó tanácsot olvashat az ember a neten, van miből válogatni. Takarítani így is, úgy is kell, akkor legalább csináljuk jól, nem igaz?

Ez a cikk is érdekelhet….