Hogyan tudsz spórolni? – 1. rész

Utálok ennivalót kidobni. egyrészt védem a környezetet, másrészt a pénztárcámat.

Sok ember küzd anyagi nehézségekkel most, hogy  a világjárvány miatt munkahelyek szűntek meg, fizetések csökkentek. Tavaly ilyenkor ész nélkül felhalmoztunk dolgokat, mára megtanultuk, hogyan lehet okosan tárolni, tartalékot képezni. Ránkférnek a jótanácsok.

Minden kicsi számít, szól a mondás.  Megmondom, én hol takarékoskodok.

Először és leginkább az élelmiszerrel, hiszen arra költünk a leggyakrabban, a legtöbbet. Első és legfontosabb tanács: csak keveset vásároljunk a romlandó ételekből.

Kenyér

Mindig van  belőle maradék. Gyerekkoromban soha nem dobtunk ki kenyeret, anyám azt Isten ellen való véteknek, szentségtörésnek tartotta. Ha megszáradt, megdarálta prézlinek. Nem volt mélyhűtőnk, ma annyival könnyebb a helyzet, hogy le lehet fagyasztani akár a friss kenyeret is. Én szeletekre vágom, a szeletek közé sütőpapírt teszek, csak annyit engedek ki, amennyi pillanatnyilag szükséges. Ha még csak szikkadt, meg lehet vízzel permetezni, sütőbe tenni, olyan lesz, mintha akkor került volna ki a péktől.

A szikkadt kenyér jól használható pirítva vagy bundás kenyérnek.  Levesbetétnek úgy szoktam felhasználni, hogy kis kockákra vágom, fokhagymás vajban vagy olajban aranysárgára pirítom. Ha csak magában pirítjuk, zsiradék nélkül, sokáig eláll akár a szekrényben is.

Krumpli

Aki kertes  házban lakik és van sötét és hűvös pincéje, ott tárolja a krumplit. Sokunknak nincs pincéje, mi azt tudjuk tenni, hogy egyszerre keveset vásárolunk, hűtőben tartjuk. Ha kicsírázik, én le szoktam csípni a csírákat, ezt akkor lehet megcsinálni, amikor még picik, különben ki kell dobni a krumplit- és akkor is, ha megzöldül, az mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.  A fonnyadtakat még lehet pürébe, sűrítéshez használni.

A maradék

Szívesen megesszük másnap vagy akár harmadnap a maradékot. Leves, rizs, pörkölt kiválóan eláll 1-2 napig a hűtőben. A leveseket amúgy is nagyobb mennyiségben főzöm, egy vagy 2 adagot lefagyasztok. Szeretjük a krémleveseket (brokkoli, sütőtök, zöldborsó, fokhagyma), ezekbe nem teszem bele a tejfölt, akkor kerül csak bele, amikor kifagyasztom.

A pörkölt, babfőzelék, babgulyás, a főzelékek egy része is könnyen fagyasztható.

Hús, hal, felvágott

Sokszor veszek akciós húst, egyáltalán akciós termékeket. Nem baj, ha pont nincs rá szükségem, amit lehet, lefagyasztom. Vigyázni kell, az akcióba tett étel szavatossága lejárófélben van, ha azonnal nem használja fel az ember, inkább tegye a fagyasztóba.

A hússal, hallal, felvágottal amúgy is nagyon kell vigyázni, nem mindig adnak a  boltban frisset. Ha kimérve veszem, még ott helyben kibontom a csomagot, beleszagolok, ha büdös, visszaadom  a hentesnek. Szoktak méltatlankodni, néha csúnyán szidják a felmenőimet, de nem érdekel, nincs kidobni való pénzem. Ha már hazavittem, kicsi az esély, hogy visszamegyek a  boltba vitatkozni. Jobb ott helyben rövidre zárni a történetet.

Hamarosan elmondom azt is, hogyan mentsd meg a zöldség és gyümölcs maradékokat.