Beteg a kutyánk

Alig volt tünet: egyszer csak már nem rohant a vacsorájához. Apránként eszegette, meg sétálni se volt olyan nagy kedve, mint azelőtt.

Állatorvos, vérvétel, vizeletminta, diagnózis. Veseelégtelenség. 10 % alatt működik a veséje.

Döbbenten fogadtuk a hírt, a fiatal állatorvos magyarázatát, hogy sokszor már csak nagyon előrehaladott állapotban vannak tünetek. Gyógyítani nem lehet, legfeljebb szinten tartani.

Most gyógyszereket szed és speciális diétára fogtuk. Kevés fehérjét kap, húst alig, legfeljebb csirkehúst, külön főzök neki.

Embereknek ilyenkor gyógyteákat javaslunk. Neki is lehet adni, de nagyon ki kell találni, hogyan. Ha az ételébe keverem, nem eszi meg. Meginni pláne nem hajlandó. Úgyhogy töményre főzött zsurlóteát kap, fecskendővel nyomom a szájába. (Sok folyadékot nem ihat, azért kell sűrűre főzni).

Kb. egy deci vízbe teszek egy csapott teáskanálnyi adagot, az neki elég. 2-3 percig főzöm, az elfőtt vizet nem pótolom. Az edényben hagyom kihűlni, leszűröm. Vacsora előtt szoktam neki adni, vagy napközben bármikor.

Ezt fogja kapni még 3 hétig, egy hete tart a kúra. Utána jön a tejoltó galaj, ott az lesz a különbség, hogy nem főzni fogom, hanem forrázni és 15 percig áztatni.  Azt is 4 hétig. A végén nyírfalevél teát kap majd szintén 4 hétig. És utána kezdem elölről.

Ezeket a veseműködést támogató növényeket állatoknak is ugyanúgy lehet adni, mint embereknek. A legtöbb gyógytea nekik is használ.

Macskával nehezebb a helyzet, mert karmol, harap. A cicánk cukorbeteg volt, évekig inzulinoztam. Vele nem tudtam teát itatni.

Kobi kutya most jól van. Vidám, eszik rendesen, szívesen megy sétálni.

Kíváncsian várom a legközelebbi labor eredményeket.

Javulást remélek, talán nem hiába.

Még csak 10 éves. Nagyon szeretjük.