Engem is – #metoo

Pedofília? Zaklatás?

Mit csinálsz, ha ilyet látsz???

Ez nem egy aranyrög. Csúnya a történet, azért mesélem el, mert engem elszomorított, és úgy érzem, beszélnem kell róla.

Megint csak egy repülőút, Budapest-Genf. Tömött gép, fados légitársaság, érkeznek a népek. A folyosón magyar család sorakozik épp az ülőhelyem mellett, két tündéri szép kislánnyal, mint később megtudom, Emma és Hanna. A nagyobbik 4-5 éves forma, a kicsi még totyogós.

Az előttem levő sor szélén ülő franciául beszélő idős úrral szóba elegyedik Emma, aki folyékonyan beszél franciául is.

Csacsog vidáman, kérés nélkül is elmondja, hogy hívják, a szüleivel utazik, a nagymamánál voltak. A bácsi jól öltözött, mosolygós, arca csupa ránc, 75-80 körül saccolom a korát. Vidáman beszélget a kislánnyal, aki aztán kicsit távolabb leül a helyére, elindulunk, egy darabig nem lehet mászkálni. De amint ki lehet kapcsolni az öveket, Emma visszatér.

Kéretlenül is hallom, mit beszélnek. Nem figyelek nagyon, azt látom, a bácsi kérdezget, a kislány válaszol, vagy ha nem tud, visszaszalad apjához megkérdezni. A bácsi szeretettel simogatja a szöszi haját, kedvesen beszélget vele. Aztán egy idő után a hátát is simogatja, meg a karját. Még ebben sincs semmi rossz.

De hirtelen azt látom, a keze lejjebb csúszik,

az apró kis feneket fogdossa elég nagy intenzitással, és most már csak azt. Először azt hiszem, rosszul látok, olyan hihetetlen az egész. De nem, jól látom sajnos.

Felháborodásom határtalan.

Annál már csak dilemmám nagyobb: mit tegyek? Rászóljak a bácsira? Szóljak a légikísérőnek? Vagy a szülőknek, akik nem látnak el idáig? Tanácstalan vagyok, de mivel leszálláshoz készülünk, nincs már idő reagálni.  

Közben megérkezünk, és már épp utamra indulnék, mikor a csomagszállító szalagnál meglátom  a papát a két kislánnyal. Nem tudom megállni, odamegyek hozzájuk, és elmesélem a döbbent apukának, mit láttam.   Még hozzáteszem, majdnem könnyek között, hogy nagyon szép kislányaik vannak, vigyázzanak rájuk.

Nem várom meg a választ, megyek tovább megkönnyebbülten. És közben azon jár az eszem, hogy Emma is nő, csak még kicsi.

Ha nagyobb lenne, már akár csatlakozhatna is a #metoo kampányhoz.

Már nincs időm

Emberek