Portugália, olajbogyók és olívaolaj

Talán tudjátok, hogy a férjem portugál, méghozzá délről, Alentejo vidékről származik, a narancsfák és olajfák hazájából. Errefelé soha nincs tél, nyáron viszont elviselhetetlen a hőség. Májustól októberig egy csepp eső sem esik. A kertünkben narancsfák, citromfák, babér-, nektarin-füge és gránátalmafák vannak. Az olívaolaj itt olyan természetes, mint a víz, eszik, isszák és bőrükre kenik.

Az olívaolajnak számos kedvező élettani hatása van: antioxidánsok (szabad rákos gyököket megkötő képesség) flavonoidok, polifenolok vannak benne, ezek a gyógynövényekben is megtalálhatók. A mediterrán országokban, ahol csak ezt az olajat használják, sokkal kevesebb a szív-és érrendszeri megbetegedés, mint máshol. Nyilván ezeknek a hatóanyagoknak (is) köszönhetően.

A legjobb a hidegen sajtolt extraszűz olaj, amilyet mi is készítünk.

Nekünk is vannak olajfáink. Az olajbogyó rendkívül gazdag olajban, ezt kipréselve kapjuk az olívaolajat. Tavaly óta saját kis feldolgozó üzemünk van a legmodernebb gépekkel felszerelve, hogy előállíthassuk a legjobb minőségű olajat. Fontos, hogy a bogyókat leszedés után a leggyorsabban küldjük a malomba, fontos, hogy a lehető legkevesebb oxigén érje őket, mert veszítenek a hatóanyagaikból. Ezért préselés után inox tartályokba töltjük, ahol egy nitrogén réteg zárja el az olajat a levegőtől. (a férjem vegyészmérnök, ismeri a jó eljárásokat).

Az üzem kicsi, kézműves jellegű olaj előállításához elegendő a kapacitása. Talán épp ezért lett máris ezüstérmes az olajunk egy lisszaboni nemzetközi versenyen és 3. díjat kapott a zürichi egyetemen.

Hogyan használd:

Nagykanállal ne edd, nem fog ízleni :((

Mi a reggeli pirítós kenyérre csurgatjuk. A szakértők kis tálkába mártogatnak kenyérdarabkákat, úgy kóstolják.

Leves tetejére lehet vékony sugárban csorgatni, kiemeli az ízeket. Salátát mással nem is érdemes ízesíteni. Én mindent főzök vele, még a jó magyar pörköltöt is, sőt, sütéshez is használom. Égési sebekre, rovarcsípésre külsőleg. Ida unokám babakori koszmója és popsi kiütése ettől múlt el. Ha foga jön a babának, az ínyét olívaolajjal kell kenni.

Hát most ezt csináljuk. Ősszel van a szüret ideje, pár hete megy a munka, ami mezőgazdasági jellegű, majdnem mint a gyógynövény gyűjtés, vagyis közel áll hozzám.

Szerencsés vagyok, hogy részese lehetek ennek az izgalmas dolognak.

Ja, és a híd: római kori híd van itt nem messze tőlünk. Az én hidam, és azért az enyém, mert más nem értékeli. Gyönyörű konstrukció, nagyon jó állapotban. Lehet vagy kétezer éves. Minden nap elmegyek mellette, minden nap megcsodálom. 1OO méter hosszú, 4 méter széles. Ha erre jártok, nehogy kihagyjátok!

Az olívaolaj mire jó?

Az olajfákat évszázadok óta termesztik arrafelé. 50-60 évvel ezelőtt az a hír terjedt el, hogy az olívaolaj káros az egészségre, ekkor – mivel nem volt igény az olajra – jóformán az összes fát kivágták, és napraforgót kezdtek ültetni a földekre.