Az olívaolaj mire jó?

Nevemből nyilván kitaláljátok, hogy férjem nem magyar származású, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Lopez spanyol, a Lopes ellenben portugál családnév.

Portugáliához évtizedek óta fűz személyes vonzalom, melyet akkor tudtam elmélyíteni, amikor 4 éven át ott laktunk. A tengerpartok szépsége, a finom ételek, a kicsit szomorkás emberek, a déli tájak kopár szárazsága, az észak esős hűvössége ma is elbűvöl. Lisszabon az egyik kedvenc városom zegzugos utcáival, a hajdani gazdagságban épült palotáival, valamint nyüzsgő, zajos és vidám mindennapjaival.

Délen más az élet.

A hűvös és esős ősz-tél után májustól októberig tart a forró szárazság, amikor egyáltalán nem esik az eső. Nyáron 12 és 4 óra között nem tanácsos az utcára menni, ahol a perzselő hőség szinte mellbevágja az embert. Sok a citrom-és narancsfa, ezen kívül paratölgyek, pálmafák, tűlevelű örökzöldek tarkítják a dimbes-dombos, legelésző-birkás horizontot.

És mindenhol jelen vannak a szintén örökzöld, évszázados olajfák, meg a friss ültetvények. Hosszú perceken keresztül lehet autózni mellettük, nézni a fiatal fák vékonyka törzsét, a levelek között az apró virágokat, vagy -az évszaktól függően – a világoszöld, tojásdad olajbogyókat.

Az olajfákat évszázadok óta termesztik arrafelé. 50-60 évvel ezelőtt az a hír terjedt el, hogy az olívaolaj káros az egészségre, ekkor – mivel nem volt igény az olajra – jóformán az összes fát kivágták, és napraforgót kezdtek ültetni a földekre.

Több száz éves olajfa
Több száz éves olajfa

Fordult a kocka, ma már tudjuk, hogy az olajfa hasznos növény: levele, bogyóinak olaja jót tesz egészségünknek. Ezért van az, hogy ismét divatos lett az olajültetvény gondolata.

Így kezdődik a telepítés
Új telepítés

Az olívaolajat mi, magyarok kevéssé ismerjük. Azt nagyjából sejtjük, hogy jót tesz, még azt is tudják sokan, hogy a benne található omega zsírsavak miatt van ez így. De az emberek sokszor tanácstalanok, milyen olajat vásároljanak, mi a különbség a spanyol, a görög vagy olasz , netán portugál olajok között. Személy szerint az olasz olajat szeretem a leginkább, természetesen mindjárt a portugál után…. A kereskedelemben extra szűz és szűz olívaolajat lehet kapni. Ezek a jelzők a sajtolási technikára, illetve az olaj savtartalmára utalnak.

A konyhában leginkább hidegen érdemes használni.

Próbáljátok ki a reggeli pirítóst olívaolajjal meglocsolni, meglátjátok, ritka finom ízt tapasztalhattok. (Elegáns külföldi üzletekben kis tálkákban kínálják az olíva kóstolót, mellette apró kenyérdarabkák, melyeket mártogatni lehet).

Salátaöntetet a legjobb minőségű olívával készítsetek, erre különösen a gyümölcsös ízű olajok alkalmasak. Én főzéshez is csak ezt használom évek óta. Mindent készítek vele, sült húst, lecsót, pörköltet. A portugálok süteménybe vaj/margarin helyett is használják.

Büszkeségünk, saját olajunk.
Büszkeségünk, saját olajunk.

Az olíva olaja ápolja bőrünket

Kozmetikai termékek készülnek belőle, mivel bőrápoló, nyugtató és antioxidáns hatása van: szappanok, krémek, haj-és ajakbalzsamok, testápoló tejek alapanyaga. Leghíresebb olívaolaj alapú kozmetikai termékek a marseille-i és az aleppói szappanok, melyekkel a legkíméletesebb módon tisztálkodhatunk.

A gyógyító olaj

Az olaj gyógyhatásai közül talán legfontosabb a szív-és érrendszeri megbetegedéseket megelőző telítetlen zsírsav tartalma (omega 3 és 6). Ezen kívül tartalmaz még antioxidánsokat és jelentős mennyiségű E-vitamint.

Fontos a májműködést segítő hatása is. Segít a székrekedés megszüntetésében (reggel éhgyomorra 1 evőkanál olaj) és a kisebb epekő oldásában. Minden bőrbajra kiváló (bőrszárazság, bőrkeményedés, ekcéma, pikkelysömör, cserepes ajkak). Hajregeneráló  hatása akkor érvényesül, ha pakolást készítünk belőle és egész éjjel a hajunkon hagyjuk. Kisgyerek ínyét kenjük be vele fogzás idején. Szoptatáskor gyógyítja a sebes mellbimbót.  Beöntéshez is használják. Levelének főzete (20-25 levelet egy csésze vízben felére főzünk, és langyosan isszuk reggel éhgyomorra) vérnyomást és vércukor szintet, valamint húgysav szintet csökkent, vízhajtó és könnyíti az emésztést.