Az evolúcióelmélet és a rákkutatás legújabb eredményei

Az evolúcióelmélet és a rákkutatás legújabb eredményei

Alig van ember, akinek a családjában vagy baráti körében ne lenne egy vagy több szomorú történet a rákkal kapcsolatban. Ez a betegség, melynek kimenetele halálos is lehet, egyelőre kifog a tudósokon. Pedig több mint száz éve kutatják okait, keresik gyógymódját. Kétségkívül van előrelépés, például megnőtt a szűrővizsgálatok szerepe, ezzel már korai stádiumban elkezdődhet a gyógykezelés.

Mi köze ehhez Darwinnak? Az ő evolúciós elmélete szerint csak a legrátermettebb egyedek maradnak fenn egy fajból, a gyengék és alkalmatlanok elpusztulnak. Kérdés, ki minősül alkalmatlannak? Az az egyed, az ő példáját használva, az  a pinty, amelyiknek a csőre nem alkalmas a környezetben előforduló magok felcsipegetésére.

A rákos sejtek esete is hasonló. Az egészséges sejtek a megszokott környezetben jól fejlődnek.  Ha közéjük kerül egy rákos sejt, annak a túlélési esélye csekély, mert a körülmények (szervezetünk) nem megfelelőek, az egészségesek elpusztítják. Ha azonban megváltozik a környezet- pl. gyulladás következtében-, a rákos sejt életfeltételei hirtelen megjavulnak, míg az „őshonos” sejteké romlik.

Itt még beléphet az immunrendszer, amely kiirtja a betolakodókat.

Az emberi szervezetben lezajló „háborúkról” legtöbbször nincs is tudomásunk. Milliárdnyi mikrobáinkkal békében élünk, nem bántanak bennünket. Ha volna gonosz szándékú köztük, azt elintézik az antitestek. Akkor van baj, ha az immunrendszer is meggyengül, és nem tudja ellátni feladatát.

A tudományos magyarázatot itt most nagyon leegyszerűsítem.  Darwin elmélete szerint, ha a káros sejtek számukra ideális körülmények közé kerülnek, szaporodni kezdenek. A legjobban alkalmazkodó egyedeket azután nehéz kiirtani.

Képzeljetek el egy gazdát és az ültetvényét. Mondjuk kukorica. Megtámadja valamilyen kártevő, ezért a gazda növényvédő szerekkel kezeli a kukoricást. Minél több a kártevő, annál durvább és nagyobb mennyiségű szert használ. Ennek következtében a kártevők legnagyobb része elpusztul. Amelyik viszont túléli, az már ellenálló vagyis rezisztens lesz a vegyszerrel szemben, és már a nagyobb dózis sem tudja elpusztítani.

Ez ismerős képlet, az antibiotikumokkal is ez a helyzet.

A rákos sejtek is így viselkednek. A műtét-kemoterápia-gyógyszeres kezelés kiirtja a legtöbbjét. Úgy tűnik, eltűntek, aztán egyszer csak újra felüti a fejét a betegség, és akkor már semmi nem használ. Ellenálló egyedek maradtak a szervezetben, amelyekkel szemben a régi módszerek nem használhatók. [1]

A megoldás a rákos sejtek számára kedvező környezet megszüntetése. Ha stressz az oka, hogy jól érzik magukat, akkor stresszementessé kell tenni a szervezetünket. Ha gyulladás van, azt kell megszüntetni.

A saját gyakorlatom: minden nap iszom egy csésze kamillás teakeveréket, mert úgy vélem, megelőzhető vele bármilyen gyulladás, amiről esetleg nem is tudok, de ami kedvező táptalaj lehet a ráknak vagy más súlyos betegségnek. Antibakteriális tulajdonságú gyógynövények vannak benne mint a körömvirág, apróbojtorján, zsálya, cickafark.

Ezen kívül az immunrendszerem igyekszem karban tartani egészséges életmóddal, mozgással, napi sétával és persze gyógynövényekkel: echinácea, kakukkfű, orbáncfű a kedvencek. Neked is javaslom ezeket, mert a betegséget nem gyógyítani kell, hanem megelőzni!


[1] James Degregori, Robert Gatenby: La théorie de l’évolution, nouvelle arme contre le cancer. Science No 505, p.26-32