Varsó kellős közepén van egy 76 hektáros park

Varsóban jártam a közelmúltban, és nem először, mert a lányom és Maja unokám itt laknak. Maja apukája  ugyanis lengyel, itt dolgozik.

Sokáig nem tudtam, hogy ezt a várost 1944-ben teljesen kiürítették a németek, az ott élő  közel 1 millió embert táborokba hurcolták vagy kivégezték, a bombázások után még épen maradt épületeket porig rombolták.

Lengyelország fővárosa ma a béke szigete.

Lüktető nagyváros sugárutakkal, széles járdákkal. A rossz nyelvek szerint a szovjet megszállás ezt az egy jót tette a lengyelekkel: az újjáépített városban orosz mintára szélesek az utak

és rengeteg a park.

Ebben a parkban van egy kávézó, ahol ilyen finomságok kaphatók:

A város területének 40 %-a zöld tér: parkok, játszóterek, fás ligetek.

Rengeteg gyerek van.

Itt is alszik egy…

Úton-útfélen babakocsik, szaladgáló, bicikliző kisgyerekek. Kismamák. Fiatal családok. Sok-sok játszótér, ahol a homokozóban otthagyott, mindenki által használható játékok vannak.

Széles bicikliutak vezetnek keresztül a városon, okosan a járdák mellé építették őket, így nem zavarják (vagy épp veszélyeztetik) egymást autósok- kerékpárosok.

A parkok közül csak kettőt láttam: a Lazienski nyűgözött le méreteivel, szépségével. Ez a 76 hektáros, amiről az elején beszéltem.

Itt 60 éve  minden vasárnap ingyenes szabadtéri zongorakoncertek vannak, melyek ezreket vonzanak. Ha nem jut a több száz székből ülőhelynek, a szépen gondozott gyepre a saját plédet is le lehet teríteni.

A koncerteken Chopin darabokat játszanak, magyar zongoristák is szoktak szerepelni.

Hárs

A csónakázó tó partján ábrándoznak a szerelmesek:

Nem messze innen van a magyar követség

Magyar nagykövetség

Van Varsóban magyar intézet, ahol a rendezvények mellett magyar ovi is működik. Sokat jelent ez azoknak, akik Magyarországtól távol élnek, de szeretnék, ha gyermekük a magyar kultúrát is magába szívná.

Magyar intézet

Nyilván nem csak jó dolgok vannak a lengyel fővárosban, de én csak olyanokat láttam. Úgyhogy csak ajánlani tudom, menjetek, nézzétek meg Varsót.