Stressz, alvászavar, anyagcsere, testi-lelki egyensúly

Lehet-e ősi gyógynövényekkel kezelni a modernkori betegségeket?

Egyértelmű a válasz, hogy igen. De előbb nézzünk kicsit szét, miről is van szó.

A stressz része lett mindennapjainknak. Beszélünk róla, szenvedünk tőle. Számtalan betegség forrása lehet az idegesség, a szívbetegségeken át az emésztési panaszokig. A szív-és érrendszeri betegségek vezetik fő halálozási statisztikákat. A gyomorpanaszok a lakosság jelentős százalékát érintik.

A megoldások elméletének széles a skálája: rendszeres meditáció, testmozgás, gyógyszer, pszichológus, speciális diéta.

Gyógyszerek vagy radikális életmódváltás helyett most a tudósok figyelme ismételten a gyógynövények felé fordult, méghozzá a azok felé, amelyek évszázadok óta használatosak a hagyományos kínai és az ayurvédikus (indiai) orvoslásban. Adaptogén azaz testreszabott növények csoportja ez, amelyekkel jól lehet kezelni a modern kor betegségeit, például a stresszt, a depressziót, a szív-és érrendszeri betegségeket.

„Az adaptogének figyelemre méltó természetes anyagok, amelyek segítenek a testnek a stresszhez való alkalmazkodásban, támogatják a normál anyagcsere funkciót, és segítik a szisztémás egyensúly helyreállítását. Növelik a test fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszekkel szembeni ellenálló képességét, és védekező választ adnak az akut vagy krónikus stresszre. Különböznek más anyagoktól, mivel képesek helyreállítani az endokrin hormonok egyensúlyát, modulálni az immun- és idegrendszert, és lehetővé teszik a test számára az optimális homeosztázis fenntartását.

  1. Az adaptogén normál terápiás dózisban nem toxikus a kezelt személyre.
  2. Az adaptogén a stresszre egy nem specikus védelmi választ vált ki- ez lehetővé teszi a test számára, hogy hatékonyabban ellenálljon a stressz széles skálájának, ideértve az élettani, biológiai vagy kémiai sérüléseket is.
  3. Az adaptogénnek normalizáló (amfoter) hatása van a szervezet működésére, függetlenül attól, hogy a stressz hatására milyen irányban tér el a működés a normálistól”. [1]

Ezek a növények részben egzotikus növények, mint például a ginzeng vagy a kurkuma.

Utóbbi jelentős gyulladásgátló, daganatellenes, idegvédő, gyomorvédő, immunszabályozó hatású.

Néhányuk megtalálható az általunk használt gyógynvövények között, ilyenek az édesgyökér vagy az orbáncfű. Használhatók természetes formában (gyógytea) vagy patikai készítményekben..

Az édesgyökér (belőle készül a medvecukor) hatóanyaga- mint a neve is mutatja- a gyökérben van. Hámozottan, kockára vágva árulják és feldolgozott termékekben vagy teakeverékekben fogyasztjuk. Gyomorpanaszokra, nyálkaoldásra használjuk leggyakrabban.

Az orbáncfű virágos hajtása tartalmazza a hatóanyagot, ebből készíthető kiváló gyógytea. Immunerősítésre, antidepresszánsként, stresszcsökkentésre ajánlják. Heti 1-3 csésze fogyasztása javasolt lefekvés előtt.

A szív-és érrendszeri betegségekre ajánlott adaptogén gyógynövény a hársfavirág. Nemkívánatos hatása nincs, megelőzésre szintén heti 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Ezen kívül köhögésre, lázcsillapításra is alkalmas ez a gyógynövény.

Látható, korántsem ért véget a gyógynövények gyógyhatásainak a vizsgálata és felfedezése.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utőbb minden betegségre megtalálja a növényi választ a tudomány.

 [1] David Winston: Adaptogének. Megvásárolható a Magyar Menedék Könyvesház kínálatában

Szülői burnout