Zsálya

1628 és 1631 között pestis tombolt Franciaországban, mely 50 ezer áldozatot követelt. Létezett azonban egy olyan,  növényekből készült szer, mely megvédett a járványtól.

Egyik összetevője a zsálya volt.

Azóta tudjuk, hogy ez a növény hatékony antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyiptomban azok az asszonyok itták teáját, akiknek nem sikerült teherbe esniük. A terhesség alatt pedig azért, hogy időben szüljenek, és a szülés fájdalommentes legyen. Olajával kenték lábukat és növekvő pocakjukat, hogy javítsák a vérkeringést.

Az olaj visszérre is jó. Így készül: forró vízzel 15 percig sterilizált üvegbe tegyél 2 maréknyi orvosi zsályalevelet, és öntsd le annyi olíva olajjal, hogy ellepje. 15 napig hagyd benne ázni. Naponta egyszer kend be vele a lábadat.

Torokfájásra: forralj 1 liter vizet egy edényben. A tűzről levéve dobj bele 8 evőkanálnyi friss vagy 8 teáskanálnyi szárított zsályalevelet és hagyd ázni 10 percig. Tegyél hozzá 2 kávéskanál tengeri sót, és ezzel a keverékkel gargarizálj naponta többször.

Napi három csésze zsályatea csökkenti a változó kori tüneteket.

Napi egy csészével igyál, ha el szeretnéd kerülni a csontritkulást.

Emésztés elősegítésére, éjszakára és nyugtató teának egy liter forró vízbe tegyél 10 zsályalevelet, egy citrom héját apróra vágva, és hagyd állni, amíg ki nem hűl. Ha már langyos, tegyél bele 4 evőkanál mézet. Idd hidegen vagy melegen, ebéd után, lefekvés előtt.

A külföldön gyakori hasmenés elkerülhető, ha az ivóvizet felforraljuk egy maréknyi zsályalevéllel.

A zsályaecettel való szájöblítéssel elkerülhető a fogínysorvadás.

A zsálya latin neve „salvia”, azt jelenti, „megmentő”. Évszázados mondás: akinek zsálya nő a kertjében, azt elkerüli a halál.

Becsüld meg és fogyaszd ezt a jóillatú, gyönyörű gyógynövényt.