Az egynyári üröm csodanövény

avagy

malária, Stromae és Bill Gates

A malária életveszélyes betegség, melyet a maláriaszúnyog csípése okoz.

Habár megelőzhető és gyógyítható, mégis évente félmillió áldozatot szed. 2016-ban 216 millió eset fordult elő 91 különböző országban. Leggyakoribb Afrikában, ahol az esetek 90 %-a, halálesetek 91 %-a fordul elő.  A betegség megfékezése és a gyógyítása 2,7 milliárd dollárba került 2016-ban.

A malária kiválóan gyógyítható az egynyári üröm gyógynövénnyel.

Ugyanúgy kell elkészíteni, mint más gyógyteákat: egy bő evőkanálnyi száraz növényt leforrázni fél liter vízzel, 15 percig állni hagyni, leszűrni. Napközben elkortyolva meginni. Nem szabad újból felmelegíteni. Hidegen is el lehet készíteni: egy maréknyi nyers levelet 2 dl hideg vízben elmorzsolni, meginni és kész.

Ez a növény Kínából származik, de meghonosodott Szibériában, Vietnamban, Indiában, az USÁ-ban, Argentínában, Romániában és Magyarországon is. Gyuri bácsi kertjében annyira jól érzi magát, hogy nem győzzük szedni. Termesztése nem kíván különösebb szakértelmet vagy eljárást és rendkívül olcsó. Ezért nem érti az ember, miért kell milliárdokat költeni a gyógyításra, amikor fillérekbe kerülne megmenteni félmillió ember életét.

Stromae, a híres belga énekes afrikai koncertje előtt a malária megelőzésére egy meflokin hatóanyagú gyógyszert kapott, melynek olyan komoly nemkívánatos hatásai voltak, amelyekbe a fiatalember majdnem belehalt. Koncertjeit le kellett mondania, és két évvel később még ma is szenved a pánikrohamoktól. Pedig elég lett volna meginnia pár csésze üröm teát.

A növényből készült forrázat megelőzésre is alkalmas.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az egynyári üröm gyógytea 95%-ban hatásos a betegség gyógyítására, és hogy azokon a vidékeken, ahol rendszeresen isszák, a maláriás megbetegedések száma alacsony.  Egy hektáron 7 tonna szárított üröm terem, ezzel a mennyiséggel 130 000 embert lehet kezelni. Néhány év alatt megszabadulhatnánk a maláriától, ha élnénk ezzel a lehetőséggel.

Ez a gyógyhatású növény más betegségekre is hatásos.

Különböző egyetemeken –lásd zárójelben- végzett vizsgálatok mutatják, hogy eredményesen használható

  • a lepkeszúnyog által terjesztett leishmaniasis betegségre (Kolumbia),
  • a lyme kórra (Franciaország),
  • daganatos betegségekre (Belgrád),
  • hasmenéssel járó egyéb trópusi betegségekre (Szenegál, Venezuela),
  • és még AIDS-re is (Leiden).

A Melinda és Bill Gates alapítvány 200 millió eurónyi összeggel támogatja a malária elleni védőoltásokat[1]. Ez a vakcina csak részben és csak időszakosan ad védettséget, hatékonysága 50 %-os. Az egynyári ürömről összeállított akta hétszer került Bill Gates asztalára, mondja Bernard Crutzen, a Malaria Business című film rendezője, de az említett személy megjegyzése mindannyiszor ez volt “nem hiszek a növényekben” – és ki sem nyitotta a dossziét.


[1] Nexus No. 119 46-59 old. Jonathan Attias

Fotó: Egynyári üröm – Artemisia annua 1, Saxifraga-Rutger Barendse