7 évvel tovább él, aki sokat mosolyog

Hányszor mosolyogtál már ma? Tízszer? Ötvenszer? Százszor? Ha nem tudod megszámolni, az nagyon jó jel. Az embereknek csak 17 %-a mosolyog kevesebbszer, mint naponta húszszor. A gyerekeknél ne is próbáljuk megszámolni: legtöbbjük naponta négyszázszor mosolyog!

A mosoly ugyanúgy, mint az ásítás, ragadós.

Ha ránk mosolyog valaki, hajlamosak vagyunk ugyanolyan arckifejezéssel, mosollyal válaszolni.

Mosoly és mosoly között persze van különbség. Van visszafogott mosoly (pl. Japánban, ahol nem illik kimutatni az érzelmeket), van gonosz mosoly, ami a kárörömé, van erőltetett és műmosoly, utóbbiak inkább ellenszenvet váltanak ki, mint rokonszenvet.

A mosoly mint jelenség komolyan foglalkoztatja a tudósokat.

Egészségre gyakorolt hatása rendkívül pozitív: a sokat mosolygó emberek 7 évvel tovább élnek.

Ennek oka, hogy a mosolygáshoz szükséges 17 arcizom mozgatása csökkenti a stresszt. Agyunk azon méri fel, milyen hangulatban vagyunk, hogy a járomcsont izmait hogyan használjuk. Amikor mosolygásra használjuk őket, az agy azt érzékeli, hogy elégettek vagyunk, és csökkenti a szervezetben a kortizon -vagy stresszhormon- mennyiségét.

A mosolygás endorfint, boldogsághormont szabadít fel.

Ez a hormon fájdalomcsillapító hatású, hasonlóan a morfiumhoz. Negyedóra  kiadós nevetés már 10 %-kal emeli fájdalomtűrő küszöbünket. Közben szívverésünk lassul, csökken a vérnyomás.

A mosoly nem mindig a boldogság jele.

Három csoportba osztják: létezik az öröm, a kapcsolatteremtés (mások rokonszenvét kivívni hivatott) és a fennsőbbrendűség (dominancia) mosolya.  Az öröm mosolyát vakon született csecsemők is tudják produkálni, mert genetikailag van belénk kódolva. A mosoly egyébként a legelső arckifejezés, ami már a terhesség 24. hetében megfigyelhető a magzatnál. Valószínű ott is a elégedettség kifejezésére szolgál. A csecsemők kb. az ötödik héten kezdenek mosolyogni, és csak a 8-12. hónapban képesek viszonozni egy mosolyt, nagyjából akkor, mikor az első fogak megjelennek. 

A mosolynak pénzben kifejezhető értéke is van: egy fiatal lány két és fél éven keresztül végezte a következő kísérletet a világ különböző országaiban: “koncertjegyet egy mosolyért” táblát akasztott a nyakába az adott ország nyelvén, és mosolyogva kiállt a koncertterem vagy stadion elé. Néha csak öt percet kellett várnia, néha 4 órát, de az esetek 83%-ban kapott egy ingyenjegyet valakitől. Összesen 2600 euró értékben, ami nagyjából 86 euró mosolyonként. 😉