Mikor, mennyit és mit igyál?

A szervezetünknek a megfelelő működéshez vízre van szüksége.

Testünk 60-65%-a vízből áll

  • agyunk 73 %
  • fogaink 10 %
  • tüdőnk 83 %
  • szívünk 73 %
  • májunk 71 % 
  • veséink 79 %
  • izmaink 79 %
  • csontjaink 31 %
  • bőrünk 64 %
  • a vérplazma 90%-ban tartalmaz vizet.

Ez egy 70 kg súlyú embernél 42-45 litert tesz ki. Hogy mennyi víz van a testben, függ a nemtől, kortól, testsúlytól. A nők  zsírtömege általában nagyobb a férfiakénál, ezért a női tesben 5-10 %-kal kevesebb víz van. A csecsemők testének 75 %-a, azaz a háromnegyede víz! Ezért is nagyon fontos, hogy a kisbabák, kisgyermekek mindig elegendő folyadékhoz jussanak.

De mennyit kell naponta innunk, hogy „felszínen maradjunk?”

Azt mondják, minél többet iszunk, annál egészségesebbek leszünk. Ez nem igaz. Semmilyen vizsgálat nem bizonyítja, hogy a túlzott vízfogyasztás méregtelenít, vagy hogy bármilyen módon javítaná a szervezet működését. Hogy eleget iszunk-e, a vizeletünk színe mutatja. Minél világosabb, annál jobb.

A víz, amit megeszünk

A gyümölcsökben, zöldségekben van a legtöbb víz, a görögdinnyében és a fejessalátában pl. 95%. A tejtermékek 80, a húsfélék 70, a sajtok 35-50, a kenyér 30 %-ban tartalmaznak vizet.

A víz, amit elveszítünk

Napi 2-2,5 liter vizet veszítünk a vizelettel, az izzadással és a kilégzéssel. Napi 1 litert pótolunk ebből a szilárd táplálék felvétele során. Tehát további 1,5 literre van szükségünk folyadék formájában. Ez persze változhat: nagy melegben, fizikai erőfeszítéskor, fiatal korban több vízre van szükségünk.

Mit igyunk?

Legjobb folyadék a tiszta víz és a gyógytea. A víz ne legyen palackos, a műanyag palackban toxikus gázok keletkeznek, melyek rákkeltő hatásúak. Többféle ásványvíz vizsgálata során ezekre az anyagokra bukkantak az EWG (Környezetvédelmi Kutató Intézet) munkatársai: kloroform, haloacetil sav (HAAs), acetamifén, koffein, arzén, klór*. A palackok előállításához használt és a vízben megjelenő millióféle kémiai anyag (izobutén, toluén, polimerek) mind rákkeltőek. A palackokat tölteni és szállítani kell, ami környezetszennyező. Helyette vegyél házi vízszűrő berendezéseket (pl. Brita) és igyál csapvizet. Ha magaddal viszed, fémpalackba tedd.

Gyógyteákat inni a legjobb

Gyógyító hatásuk mellett felforralt vízzel készítjük őket, tehát abszolút biztonságosak. Szomjúság oltására, folyadékpótlásra legjobbak a korlátlan mennyiségben fogyasztható citromfű, az apróbojtorján, a menta és a csipkebogyó teája. Utóbbit (már bizonyosan tudjátok) hideg áztatással készítjük.

Mikor igyunk?

Napközben arányosan elosztva, folyamatosan hidratálva testünket. Egyszerre nagyobb folyadékmennyiség kiválasztása igen megterheli a veséket.

Nem akkor kell inni, mikor szomjas vagy, a szomjúság már a kiszáradás jele. Idős emberek ritkán szomjasak, nekik és családjuknak fokozottan oda kell figyelni arra, hogy napközben többször igyanak. A fejfájás, migrén, fáradtság, szédülés is lehet a kiszáradás jele.

Forrás: Dr. Florence Constant
L’ Illustré (Zürich) , No. 33. 2011. aug. 17. 65. old

*A fordító járatlanságából adódóan a vegyületek magyar nevei eltérőek lehetnek.