Kirajzottak a méhek

Tavasszal, amikor elkezdenek a méhek dolgozni, hamar szűkké válik a kaptár. A méhész nagy bosszúságára egyszer csak meggondolják magukat, és világgá mennek. Ezt hívják kirajzásnak. Ilyenkor új  királynőt nevelnek maguknak, és amikor az „kész”, a régi útnak indul a méhek egy jelentős részével.

Persze ez nagy veszteség, a legyengült család nem tud felesleges mézet termelni. Amit gyűjtenek, a lelkiismeretes méhész náluk hagyja, hiszen az lesz a téli eleségük.

Velünk is megtörténik egyszer-egyszer, legutóbb az idén májusban. A közeli hársfára telepedtek le, olyan magasra, hogy nem lehetett őket elérni. Mérgelődtünk, de nem volt mit tenni, beletörődtünk, hogy megint nem lesz mézünk a nyár végén.

Két nappal később a kicsi birsalmafánkon egyszer csak észrevettünk egy nagy csomó méhet. Ők meg máshonnan rajzottak ki… hát őket befogtuk. Mivel ilyenkor igen szelídek (a nagy út előtt jól megtömik a bendőjüket, hogy sokáig kitartson), gond nélkül lehet őket molesztálni.

Egy jó nagy edénybe söpörtük az egész nagy fürtöt, majd kaptárba kerültek. Ha a királynőt nem sikerül besöpörni, akkor nem lehet őket visszatartani, a kibocsájtott ferromon hormon illata az iránytűjük. Nekünk harmadszorra sikerült őt is befogni.

Itt azt látjátok, ahogy készítem a kis videót, meg magát a videót is. Örültem, hogy meg tudtam csinálni, ritkán lát az ember ilyet. Szívesen osztom meg veletek, nézzétek, milyen érdekes a méhek világa.

Méhek a birsalmafán

Még több érdekesség a méhekről ⬇

Csíkos ruhás barátaink, a méhek

“Ha nem volnának méhek, az emberiség 4 év alatt kipusztulna.” – Albert Einstein

30 ezer alattvaló, egy királynő – a méhek érdekes világa

Méhekkel 6 évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni. Az (utólag belátom, kicsit túl naív) alapötlet az volt, hogy ebben a nyugodt, tiszta környezetben, ahol élünk, fel tudjuk ajánlani egy pár családnak a túléléshez szükséges életkörülményeket.

Hol vannak a rovarok télen?

Mit csináltak télen a méhek? Hova tűnnek a hideg évszakban a szorgos hangyák?

Elég a vírusból!

Megtettem minden szükséges, javasolt intézkedést. Unom már folyton a híreket olvasni, így kimentem a kertbe, hogy a mostani rendkívüli helyzetet a jó oldalról szemléljem.

Influenszer

Protézis nélkül