Kennedy elnök után szabadon

Sokszor keresem a témát, amiről írhatnék. Nem mindig jön az ihlet, és erőltetni nem lehet az írást. Abból csak nagyon rossz dolgok születnek.

Ma is így voltam, mármint kerestem a témát, amíg meg nem hallottam egy mondatot egy kerteket bemutató programból. A narrátor arról beszélt, hogy a vízililiomok majd nemsokára kinyílnak, 3 nap után aztán elhervadnak, és nem látjuk őket jövő tavaszig. Ott lesznek, mondta az ember, azt hisszük, halottak, de nem, élnek.

Mi mindenről gondoljuk, hogy halott, közben nagyon is él? A téli fákról. A bokrokról. A rovarokról, amelyek ősszel eltűnnek. A jácint, a medvehagyma, a hóvirág, a tulipán és a gyöngyvirág hagymájáról, a krókuszról, a nősziromról.

Azt hisszük, az emberekből kihalt a jóság. Nem igaz ez sem. Hiába látunk nap mint nap savanyú arcokat, ha baj van, segítjük egymást.

A minap egy taxiban utaztam. A sofőr egy 40-es fiatalember volt, amolyan kigyúrt, kopaszra borotvált, erős testalkatú fajta. Aki mellett nem szívesen állsz késő éjjel a buszmegállóban.

Először akkor szólalt meg, amikor bekapcsolódott a GPS az autóban.

Nem tudom, mi ez, beszél az autóm-mondta.

Biztos a GPS– jegyeztem meg.

Nincs bekapcsolva a GPS– válaszolt mosolyogva. -Tényleg nem tudom mi lehet, így vettem a kocsit.

Akkor egy nő lakik a motorháztető alatt, az beszél– sütöttem el nem túl eredeti poénomat.

Már nem tudom, hogyan folytatódott a társalgás, de egyszer csak arról kezdett beszélni, hogy milyen sok gonosz ember van, aki másoknak rosszat akar, meg itt vannak ezek a háborúk, milyen borzasztó, hogy meghal az a sok ártatlan ember, fiatalok, akik semmi rosszat nem csináltak.

Hogyan lehetne ezen változtatni? -kérdezte csak úgy, választ sem várva.

Hogy lehetne jobbá tenni a világot, hogy ne bántsák egymást az emberek? Mit tudnánk mi tenni?

Egyre jobban tetszett a beszélgetés. Nem panaszkodott, hogy milyen rossz a világ, nem gyűlölködött, hogy mindenki milyen álnok és az egész el van szúrva, úgy rossz, ahogy van, hanem azt kereste, hogy lehetne ezen változtatni, hogy lehetne jobbá tenni a világot, mit tehetne Ő személy szerint azért, hogy szebb legyen emberek élete.

Nem kellene sok. Ha sokan így állnánk a dolgokhoz, tényleg más lenne. J.F. Kennedy, a korán elhunyt, karizmatikus amerikai elnök híres mondata: ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, mit tehetsz te a hazádért.

Ne azt kérdezzük, mit tehetnek értünk mások, hanem azt, mit tehetünk másokért. Mint az a fiatalember, akiről az előbb még azt gondoltam, hogy nem szívesen állnék mellette a buszmegállóban.